Magazin

Hidratacija je važna za opšte zdravlje: Ovo je 6 razloga zašto bi trebali piti vodu na prazan stomak

Adekvatna hidratacija tijela ključna je za naše opšte zdravlje i blagostanje.

žena pije vodu
FOTO: SHUTTERSTOCK

I dok bi konzumiranje dovoljno vode trebalo da bude visoko na vašoj listi dnevnih obaveza, ispijanje vode na prazan stomak se pokazalo posebno korisnim.

U nastavku ćete pronaći 6 dobrih razloga zašto bi trebalo da pijete vodu na prazan stomak.

Čisti crijeva na prirodan način

Dehidratacija je jedan od najčešćih uzroka hronične opstipacije. Probavnom sistemu je potrebna voda da bi izbacio ostatke hrane. Ako u tijelu nema dovoljno vode, debelo crijevo apsorbuje vodu, što može dovesti do opstipacije. Konzumiranje vode na prazan stomak pomaže prirodnom čišćenju crijeva i stoga pomaže u regulisanju digestivnog sistema.

Voda na prazan stomak ispire toksine

Stručnjaci tvrde da voda za piće na prazan stomak uklanja toksine iz organizma. To je uglavnom zato što kada nema ničega u stomaku, voda radi svoj posao efikasnije, eliminišući toksine iz tijela. Eliminacija toksina poboljšava kvalitet kože i daje blistavost licu.

Jača imuni sistem

Naučna istraživanja potvrđuju da konzumiranje vode na prazan stomak jača imuni sistem poboljšavajući različite tjelesne funkcije. U povezanoj studiji, 40 pacijenata sa dijabetesom tipa 2, nakon 8 nedjelja konzumiranja vode na prazan stomak, imalo je veći gubitak težine, kao i niži nivo šećera u krvi. Pored toga, voda za piće na prazan stomak je izazvala smanjenje nivoa holesterola i triglicerida.

Voda na prazan stomak povećava energiju

Voda je ključna za održavanje nivoa energije, a mnogo više kada je pijete na prazan stomak nakon spavanja. Konzumiranje vode na prazan stomak stimuliše crvena krvna zrnca, što povećava nivo energije u tijelu.

žena pije vodu
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ubrzava metabolizam

Nije slučajno što svaki nutricionista preporučuje adekvatno konzumiranje vode. Zabavna činjenica: Brzina metabolizma se povećava za oko 25 odsto ako pijete vodu na prazan stomak.

Pomaže u smanjenju težine

Kako voda ubrzava metabolizam, tijelo takođe ima tendenciju da brže sagorijeva kalorije. Ovo je jedna od najboljih strategija koje možete slijediti ako želite da smršate.

Pročitajte još

Hladna voda ili voda na sobnoj temperaturi?

Bez obzira da li je hladna ili sobne temperature, konzumiranje vode ujutru na prazan stomak ima svoje prednosti.

Hladna voda brže povećava vašu energiju, “razbuđuje” vaš metabolizam i vaš um, dok voda sobne temperature smiruje organizam i ubrzava varenje što može biti od koristi ako imate problema sa pražnjenjem crijeva. Takođe pomaže u oslobađanju od stresa.

Stvari na koje treba paziti

Stručnjaci preporučuju trudnicama da izbjegavaju da piju vodu na prazan stomak, jer je važno da jedu redovno kako bi spriječile nizak nivo šećera u krvi. Iz tog razloga često preporučuju redovne obroke i užine (6 puta dnevno).

Takođe, vrijedi napomenuti da, iako voda može pomoći u smanjenju unosa kalorija i na kraju pomoći u gubitku težine, konzumiranje previše vode da bi se obuzdala glad i ne jede izbalansiran obrok sa adekvatnim hranljivim materijama nije dobra ideja. Najbolje je piti umjerenu količinu vode, a zatim jesti zdrav obrok, prenosi Novosti Magazin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije