Magazin

MALI, ALI EFIKASAN TRIK Naučite kako da unesete dovoljno vode u organizam tokom dana

Voda je vrlo bitna za zdravlje, a preporučeni dnevni unos za većinu ljudi je do dvije litre najviše, no mnogi se baš i ne pridržavaju ove brojke.

žena pije vodu
FOTO: FATHOM COMMUNICATIONS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Često se kaže da je voda izvor života. I to je u potpunosti istinito. Njeni su učinci nevjerovatni, pa bi svaki dan trebalo piti do dvije litre vode.

Drugim riječima, trebali bismo dnevno piti osam čaša vode. No, često tu brojku znamo smetnuti s uma i tako znaju proći sati, a da nismo popili ni kap vode. Naravno, to je vrlo loše za naš organizam.

Najjednostavniji način kako piti više vode zapravo je da manje čaše zamijenite većim čašama – onima od pola litra. To znači da bi na dan trebalo popiti samo četiri velike čaše vode kako biste popili preporučenu količinu od dvije litre. Uz ovaj trik lakše ćete pratiti unos vode tokom dana, a organizam će vam na tome biti zahvalan.

Čaša vode
FOTO: MASSIMO PERCOSSI/EPA

Kako znate da li pijete premalo vode

Voda čini 55 do 75 odsto ljudskog tijela, tako da ne treba da nas iznenađuje što nas stalno opominju da se hidriramo i da ne zaboravljamo na unos vode. Ako pijemo manje vode nego što treba automatski remetimo osnovne fiziološke procese. Čak i neki manji zdravstveni problemi za koje se čini da nemaju nikakve veze sa vodom, mogu da se razviju jer zaboravljate da popijete još čašu ili dvije. Samo zato što ne osjećate žeđ ne znači da vašem tijelu nije potrebna voda. Na primjer, u stanju stresa ili kada je imuni sistem oslabljen, možda nećete ni osjetiti da ste žedni, a vaše tijelo će trpiti.

Pročitajte još

Znaci nedostatka tečnosti

Suva koža i sluzokoža – bilo da imate suve laktove ili osjećate da imate pijesak u očima – sve ovo su znaci da ne pijete dovoljno vode.

Migrene i smanjena koncentracija – dehidracija snižava krvni pritisak. Zbog toga vaš mozak ne dobija dovoljno kiseonika pa se javljaju glavobolje i problemi sa pamćenjem.

Bol u stomaku i problemi sa varenjem – voda povećava lučenje sluzi u želucu i crijevima, što olakšava rad crijeva.

Glad –  jedan od razloga za višak kilograma jeste glad zbog dehidracije. Stoga, nemojte žuriti da jedete odmah: prvo popijte čašu vode – možda ste pomiješali žeđ sa glađu, piše Ljepotaizdravlje.

Mit o dvije litre vode dnevno: Koliko mi tečnosti zaista treba?

Moraćete da posegnete za malo matematike! Svaka osoba bi, trebala da pije 42,9 mililitra vode po kilogramu težine, a to znači sljedeće:

žena od 50 kilograma – 2,2 litre

žena od 55 kilograma – 2,35 litre

žena od 60 kilograma – 2,5 litre

žena od 65 kilograma – 2,7 litre

žena od 70 kilograma – 3 litre

žena od 75 kilograma – 3,2 litre.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije