Politika

HOĆE LI MILIČEVIĆ ISTJERATI SVOJE Skupština opštine Teslić uskoro pred narodnim poslanicima

Na narednoj sjednici Vlade Republike Srpske imaćemo izvještaj o opozivu načelnika opštine Teslić, Milana Miličevića i on će biti upućen u Narodnu skupštinu Republike Srpske. Ostalo je na poslanicima, poručio je predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

HOĆE LI MILIČEVIĆ ISTJERATI SVOJE Skupština opštine Teslić uskoro pred narodnim poslanicima
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

On je na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da će od Ministarstva uprave i lokalne samouprave tražiti objašnjenje zašto je došlo do zastoja u ovom slučaju.

Potrudiću se da tako više ne bude, ispoštovaću obećanje koje sam dao, a na narodnim poslanicima je da odluče da li će Skupština opštine Teslić biti raspuštena. Izvinjavam se u ime Vlade zbog nekih procedura, ali ne mogu ja kao premijer voditi računa da li je neki zahtjev došao i da li je proslijeđen gdje treba – rekao je Višković.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

On je naglsio da Vlada RS još nije raspravljala o ovom slučaju, te rekao da ima procedura koje nisu najbolje definisane.

Miličević: Nije se slučajno čekalo

– Bar su obećali da će uraditi nešto što su trebali da urade još u martu – rekao je na sve ovo načelnik Teslića Milan Miličević.

On nije optimista kada je u pitanju obećanje premijera.

– Nije se slučajno čekalo ovoliko. Cilj jeste da se uđe u izbornu godinu, a tada ne mogu da se rade vanredni lokalni izbori niti da se raspuštati Skupština. Dogovoreno prepucavanje između Republičke izborne komisije i Ministarstva uprave i lokalne samouprave je pod patronatom SNSD došlo u ovu fazu – rekao je Miličević.

Pročitajte još

Ukazujući na svoje loše iskustvo do sada, kaže da u lijepe riječi i obećanja ne vjeruje.

– Mnogo obećanja i lijepih riječi koje smo čuli i od Viškovića i od ministarke, ali i ostalih, navode me na očekivanje da se iz ovog svega ništa neće dogoditi. Ali evo, držimo ih za riječ, sačekaćemo i sjednicu Vlade RS, a onda i sjednicu NSRS – rekao je on, te dodao da će, iako ne očekuje ništa konkretno, sačekati da nadležni pokažu ko su.

Miličević kaže da njegova odluka o podnošenju krivičnih prijava još stoji, a sve u zavisnosti kako će odlučiti NSRS.

Ministarstvo: Dostavili smo informacije

U resornom ministarstvu potvđuju premijerove tvrdnje.

– Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske je još u ponedjeljak proslijedilo Vladi dokumentaciju sa kojom raspolaže, a koja se odnosi na raspuštanje Skupštine opštine Teslić – odgovoreno nam je u ministarstvu, uz napomeno da je sjednica Vlade RS sutra.

Borba od marta

Podsećamo, načelnik Teslića Milan Miličević tvrdi da je od 3. marta, kada je sproveden referendum o njegovom opozivu, tri puta slao urgenciju ministarstvu o statusu njegove inicijative za raspuštanje Skupštine opštine Teslić, ali da je ostao bez odgovora.

Resorno ministarstvo i RIK prebacuju nadležnosti sa jednog na drugo, te načelnika, kako sam tvrdi, ostavljaju bez odgovora.