Magazin

Idealan za živce, krv i bolove: Peršun nije samo ukras već lijek iz prirode

Čaj od peršuna umiruje živce, ublažava bolove, otklanja naudutost, čisti krv, i to samo su neka od dejstava zbog kojih ga narodna medicina obilato koristi.

Idealan za živce, krv i bolove: Peršun nije samo ukras već lijek iz prirode
FOTO: SREĆA I ZDRAVLJE/YOUTUBE SCREENSHOT

Peršun je mediteranska začinska biljka, koja zbog jarko zelenih listova često igra glavnu ulogu u dekoraciji hrane, ali ona nije samo ukras već lijek iz prirode.

Peršun preporučuju i kao idealan napitak u borbi protiv groznice, bolesti bubrega, oboljenja mokraćnih puteva, dijabetesa, upale očiju, uboda, ujeda, pa čak i impotencije.

Poznato je i da se grickanjem peršuna uklanja neprijatan miris iz usta, a od ove biljke koristi se sve – i listovi, i korijen i sjeme.

Nevjerovatna je sposobnost ove biljke da podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma, tako da je veoma korisna za zdravlje bubrega i svih mokraćnih puteva. Korijen peršuna djeluje kao diuretik, pa se upotrebljava za liječenje raznih oblika prekomjernog nakupljanje tečnosti u organizmu.

Pored toga što podstiče izlučivanje tečnosti, podstiče se i izlučivanje soli u organizmu pa utiče na smanjenje krvnog pritiska. Iz sličnih razloga može pomoći u borbi protiv gojaznosti. Zatim, čaj od peršuna povećava elastičnost krvnih sudova što umanjuje rizik od nastanka uobičajenih kardiovaskularnih bolesti.

Recept za čaj od peršuna

Jednu kafenu kašičicu sjemena, lista ili korijena peršuna preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da stoji 10-15 minuta i procijediti.

Piti vruć čaj između obroka 2-4 puta dnevno, piše Magazin Novosti.

Prihvati notifikacije