Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IDETE NA ODMOR Evo savjeta kako da zaštitite imovinu dok niste kod kuće

Društvo
Autor:

Foto: Nekretnine.rs/RAS Srbija

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske apelovalo je na građane da tokom sezone godišnjih odmora na adekvatan način zaštite svoju imovinu.

Iz MUP-a savjetuju građanima da prije odlaska na putovanja više puta provjere da li su svi prozori na njihovom domu zatvoreni, a vrata zaključana, te da preduzmu druge mjere zaštite, saopšteno je danas iz MUP-a Srpske.

Građanima se savjetuje da prilikom napuštanja na duže vrijeme svoj dom povjere na čuvanje komšijama ili rodbini, te im daju ključ od ulaznih vrata i zamole ih da tokom noći pale svjetlo i češće obilaze njihov dom, jer se na taj način stvara utisak da u stanu ili kući neko boravi.

– S obzirom da provalnici često provjeravaju da li nekog ima u kući tako što zvone, građani prije odlaska treba da isključe zvono, jer provalnici na taj način neće biti sigurni da li su vlasnici odsutni ili nisu čuli zvono – navodi se u saopštenju.

MUP navodi da nije preporučljivo spuštati roletne na prozorima do kraja, jer potencijalni izvršioci krivičnog djela i to prate i ukoliko primjete da su roletne spuštene par dana zaključiće da u stanu nema nikoga.

– Iako je danas popularno na društvenim mrežama objavljivati odlazak na putovanja, savjetujemo građanima da to ne čine, pogotovo ukoliko žive sami ili putuju sa svim ukućanima – savjetuje MUP.

Iz MUP-a su apelovali na građane da ukoliko znaju da su im komšije odsutne, a u njihovom domu čuju iznenadnu buku ili primijete zadražavanje nepoznatih lica, pozovu policiju na besplatan broj telefona 122 i na taj način spriječe nastupanje štetnih posljedica po imovinu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO