Magazin

Isprobajte jednostavne trikove: Mrlje od kafe ili vina lako ćete očistiti na ovaj način

Uklanjanje fleke nekad može biti veoma zahtjevan ili nedostižan posao, ali postoje rješenja I za najuporenije mrlje.

kafa
FOTO: SRPSKAINFO

Boja (farba) za kosu Sa tkanine je čišćenje fleka od farbe za kosu teško, jer se inače teško rastvara. Pokušajte sa limunskom kiselinom. Navlažite mjesto i pospite limuntosom, ili nakapajte svjež limunov sok. Poslije par minuta isperite mlakom vodom. Možete pokušati da mrlju natopite vinskom kiselinom, sačekate 2-3 minuta i isperete vodom. Time ćete ublažiti vidljivost mrlje, ali je sigurno da je nećete odmah otstraniti zauvijek. Daljim pranjem, sve će manje biti vidljiva.

Svježe fleke crveno vino

Ovo i jeste najboljli momenat da reagujete, jer tada fleka nije dospjela u dublje slojeve tkanine, pa su veće šanse da ćete je ukloniti.

Potrebno:

Bijelo vino,

So,

Soda bikarbona,

Bebi puder,

Gazirana ili soda voda,

Provrela voda.

Napomena: Ova metoda je sigurna za sve vrste tkanina, ali svakako je najprije isporbajte na malom skrivenom dijelu garderobe kako biste bili sigurni da neće skinuti boju.

Uputstvo:

Korak 1: Stari peškir stavite ispod fleke kako se ne bi preslikala sa druge strane, pa gazom ili starom krpom pritiskajte fleku kako biste upile višak tečnosti. Pritiskajte, nikako nemojte da trljate jer ćete tako fleku raširiti i dospjeće dublje u tkaninu, a onda će biti teže da je uklonite.

Korak 2: Natopite fleku bijelim finom, pa na isti način pokupiti višak tečnosti. Ukoliko ovo ne pomogne, stvar je ozbiljnija i treba da pokušate sljedeće korake.

Korak 3: Na fleku pospite so ili sodu bikarbonu, pa bebi puder i ostavite da stoji neko vrijeme. So ili soda će izvući boju, a puder je upiti.

Korak 4: Ako vaša garderoba ne smije da se pere na visokoj temperaturi, raširite je, pa proključalu vodu pospite tako da prođe kroz tkaninu na mjestu fleke.

Korak 5: Nakon svega ovoga operite garderobu u hladnoj vodi i osušite na vazduhu.

Skorene fleke

Skidanje skorene fleke od crnog vina je teže, ali nije nemoguće.

Potrebno:

Deterdžent za suđe koji nema svojstva izbjeljivača niti alkale,

Hidrogen ,

Peškir,

Papirni ubrusi,

Kalijum bitartrat pasta,

Voda.

Uputstvo:

Pročitajte još

Korak 1: Stavite peškir ispod fleke kako se ne bi preslikala na drugu stranu odjeće. Istapkajte fleku mješavinom deterdženta za suđe i hidrogena u razmjeru 1:2.

Korak 2: Ukoliko prvi korak ne uspije da ukloni fleku, na nju istapkajte mješavinu paste kalijum bitartrata i vode. Ostavite da stoji 5 minuta, pa uklonite pastu koristeći vlažan peškir.

Korak 3: Kada je fleka skinuta, operite garderobu u hladnoj vodi. Osuđite na vazduhu.

Kafa

Dok je svježa, fleka od kafe treba odmah da se ispere pod mlazom hladne vode uz dodatak sredstva za pranje. Mrlju možete nakvasiti i istrljati glicerinskim sapunom i isprati slanom vodom (rastvor soli i vode).

Stare mrlje natopite sapunicom glicerinskog sapuna, ostavite da prenoći, a potom dobro isperite slanom vodom. Na kraju možete upotrijebiti etil-alkohol ili komovicu, ili hidrogen za kosu, ali veoma pažljivo. Stare mrlje se teško skidaju s materijala.

Krv

Svježu mrlju od krvi dobro isperite hladnom vodom. Možete upotrijebiti i mlaku vodu uz dodatak sredstva za pranje. Stare mrlje tretirajte rastvorom hidrogena za kosu, pri čemu treba da budete jako obazrivi ako tretirate obojene i šarene materijale.

Trik za čišćenje bijelih patika

Vjerovali ili ne, za ovu magiju potreban vam je samo jedan krompir. Sve što treba da uradite je da isječete krompir i da prljave dijelove patika istrljate, prenose Novosti Magazin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije