Svijet

Istraživanje "opipalo puls" ljudi: Evropljani i dalje vide korist od članstva u Uniji, ali brinu zbog PADA ŽIVOTNOG STANDARDA

Većina Evropljana vidi članstvo u EU kao dobru stvar, pokazala je danas objavljena anketa Evrobarometra.

Prosjak ispred punog izloga
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Velika i stabilna većina Evropljana (61 odsto) kaže da je članstvo u EU dobra stvar i da je njihova zemlja imala koristi od članstva u EU (72 odsto), navodi se u izvještaju.

Broj onih koji smatraju da njihova zemlja imala koristi od članstva stalno je rastao, krećući se sa 50 odsto u jesen 2010. na 67 odsto u proljeće 2019. i dostižući 72 odsto od jeseni 2020.

Na nacionalnom nivou u Litvaniji (94 odsto), Irskoj (93 odsto), Luksemburgu (93 odsto) i Malti (92 odsto) kažu da je njihova zemlja imala koristi od članstva u EU, dok je najmanji udio u Italiji (57 odsto), Bugarskoj (57 odsto) i Austriji (55 odsto).

Glavni razlozi zbog kojih se ovo misli su da EU doprinosi održavanju mira i jačanju bezbjednosti (34 odsto), a članstvo u EU poboljšava saradnju između zemalja EU (34 odsto).

Pesimizam zbog životnog standarda

Sa druge strane, Evropljani su pesimistični po pitanju svog budućeg životnog standarda, pokazuju ankete.

Prema Evrobarometru, 73 odsto Evropljana misli da će se njihov životni standard smanjiti tokom naredne godine.

Skoro polovina (47 odsto) je već doživjela smanjenje životnog standarda, dok 26 odsto nije, ali očekuje da će se smanjiti u narednoj godini.

Butici u tržnom centru
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Čak 37 odsto ima poteškoća sa plaćanjem računa ponekad ili većinu vremena, pokazalo je istraživanje.

Na pitanje da li su tokom posljednjih 12 mjeseci imali poteškoća da plate svoje račune, 36 odsto Grka je odgovorilo “većinu vremena”, dok je 50 odsto ispitanika u Grčkoj odgovorilo “s vremena na vrijeme”, a 14 odsto je reklo “skoro nikad/nikad”.

U Švedskoj, s druge strane, 93 odsto je reklo da “skoro nikada/nikad” imaju poteškoća sa plaćanjem računa.

Veliko interesovanje za evropske izbore

Postoji blagi pomak u tome kako Italijani vide članstvo u EU.

U martovskoj anketi, 47 odsto italijanskih ispitanika reklo je da je članstvo u EU dobra stvar. U jesen je taj broj pao na 43 odsto.

Na pitanje “da li vam EU uopšte stvara veoma pozitivnu, prilično pozitivnu, neutralnu, prilično negativnu ili veoma negativnu sliku”, samo 12 odsto mađarskih ispitanika je reklo da ima potpuno negativan pogled na EU.

Većina građana smatra da EU ima uticaj na njihov svakodnevni život, a većina je izrazila interesovanje za predstojeće izbore za Evropski parlament, pokazala je anketa.

Pročitajte još

Upitani o temama politike, građani žele da Evropski parlament kao prioritet postavi borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti (36 odsto) i javno zdravlje (34 odsto), nakon čega slijedi akcija protiv klimatskih promjena i podrška ekonomiji i stvaranje nova radna mjesta (oba 29 odsto).

Studija je takođe pokazala da mnogi Evropljani žele da Evropski parlament ima veću ulogu.

Većina Evropljana (53 odsto) želi da Evropski parlament igra važniju ulogu, stav većine u 21 državi članici.

Većina (57 odsto) takođe je izrazila interesovanje za predstojeće izbore za EP, a 68 odsto kaže da bi verovatno glasali da se evropski izbori održe za nedjelju dana – devet poena više nego pet godina ranije, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije