Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IZDAJA I ČUVENA PLAVA HALJINA Kako je jedna žena razotkrila NAJVEĆU AFERU u američkoj istoriji

Svijet
Autor:

Foto: Thais Llorca/EPA

Kako je rekla, plavu haljinu sa mrljama od sperme je istog dana nosila na jednoj večeri, ali tragove odnosa primjetila je tek nekoliko dana kasnije, kad je haljinu ponovno isprobavala pred prijateljicom, kojoj je sve povjerila i koja ju je nagovorila da je ne nosi na hemijsko čišćenje.

Ta prijateljica je bila Linda Trip, državna službenica koja je razotkrila najveću aferu u istoriji Bijele kuće. Ona je juče preminula u 70. godini od raka pankreasa, piše Blic.

Tih godina krajem devedesetih pojavljivale su se priče o ženama koje su bile žrtve Klintonovog napastvovanja. Prva ga je za seksualno uznemiravanje optužila Pola Džons, a onda je klupko počelo da se odmotava.

Novinar Njuzvika Majkl Isikof pokušao je da kontaktira što više žena iz Bijele kuće, kada je pojavilo ime Linde Trip koja je tada radila u Pentagonu. Ona mu je odmah rekla da “laje na pogrešno drvo” i otkrila mu da se iza zidova Ovalne sobe odvija najveća afera.

Kao dokaz je ponudila ispovijest Levinski, koja joj se povjerila kao prijateljici. Levinski je o svom odnosu sa Klintonom sve ispričala Lindi, sa kojom je radila u kancelariji za odnose sa javnošću u Pentagonu. Trip je, na nagovor literarnog agenta Lusijen Goldberg, navodila Moniku da joj detaljno opiše njihovu vezu i u tajnosti je snimala te razgovore.

A zatim je jedno veče nazvala Isikofa i otkrila mu da se u ormaru mlade stražistkinje nalazi plava haljina sa flekom koja bi mogla sve da razotkrije.

Nije prošlo mnogo, a priča je odjeknula na naslovnim stranama, a trake i plava haljina završili su kod tužioca Keneta Stara koji je predvodio istragu o Klintonovoj administraciji.

Klinton je nakon DNK analize bio primoran da sve prizna i optužbe da je lagao tužilaštvo o aferi ubrzale su proces opoziva. Kao što je poznato, američki Kongres je glasao o opozivu Klintona, ali nije bilo dovoljno glasova protiv njega, pa je on završio u miru svoj drugi predsednički mandat 2000. godine.

Linda je tokom čitavog procesa imala status uzbunjivača, a sve je, kako je tvrdila, učinila iz čistog patriotizma. Ipak, veliki dio javnosti ju je osudio zbog “izdaje prijateljice”.

Ni Levinski nije mogla da pređe preko te izdaje, čak u jednom momentu izjavivši da “mrzi Lindu Trip”. Ipak, kada je saznala da je bolesna poželjela joj je brz oporavak.

– Bez obzira na prošlost, nakon što sam čula da je Linda Trip ozbiljno bolesna, nadam se njenom oporavku. Ne mogu ni da zamislim koliko je teško njenoj porodici – napisala je Levinski na Tviteru.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO