Biznis

Izgradnja mosta kod Gradiške U PUNOM JEKU: Neimari sa dvije obale Save sve bliži (FOTO)

Izgradnja mosta na Savi kod Gradiške između Republike Srpske i Hrvatske odvija se planiranom dinamikom.

Izgradnja mosta kod Gradiške U PUNOM JEKU: Neimari sa dvije obale Save sve bliži (FOTO)
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Radovi su u punom jeku te je sasvim izvjesno, na osnovu snimaka Srpskainfo, da će ovaj objekat biti završen u predviđenom roku, do proljeća 2022. godine.

Most je dug 426 metara, a širok 22,6 metara, sa četiri vozne trake, po dvije u svakom smjeru. U nasip i na gradilištu mosta, na strani Republike Srpske, u Čatrnji kod Gradiške, ugrađeno je više od 6.000 kubika betona, 550 tona armature, 500.000 kubnih metara kamena, šljunka i drugih kamenih agregata.

Riječ je o zajedničkom projektu BiH i Hrvatske, a realizuje se na osnovu sporazuma Savjeta ministara BiH, uz aktivnu ulogu Republike Srpske, koja je godinama insistirala na gradnji savskog mosta, i Vlade Republike Hrvatske.

Radove na mostu Gradiška izvodi međunarodni konzorcijum, kojeg čine “Integral inženjering”, “Đuro Đaković montaža” i “Zagreb montaža”.Oni su taj posao dobili po cijeni od 19,57 miliona evra bez PDV-a. Radove su počeli sredinom oktobra 2019. godine.

Prema podacima Hrvatskih cesta, projekt mosta preko rijeke Save kod Gradiške sastoji se od pristupnog puta do mosta ukupne dužine 59,79 metara, međunarodnog ukupne dužine 411,54 metara, te pristupnog puta do mosta sa strane BiH, dugog 411 metara.

Izgradnja mosta na Savi u Čatrnji ima izuzetno veliki značaj i za Gradišku, potvrdio je gradonačelnik Zoran Adžić. Puštanjem mosta u saobraćaj, smatra on, biće eliminisane velike gužve u centru Gradiške, zbog kojih mještani imaju mnogo problema. Takođe, biće otvoreno novo područje za razvoj ukčljučujući i Poslovnu zonu Liman, u blizini novog mosta i Carinskog terminala u Čatrnji.