Politika

"Izjavljuju jedno, a rade drugo" Crnadak tvrdi da Šmit radi za SNSD i Dodika i oni za njega

Od momenta kada je Kristijan Šmit imenovan u maju 2021. godine, srpski član Predsjedništva, koji je u to vrijeme bio Milorad Dodik, nikada nije uputio zvaničan dopis Ministarstvu inostranih poslova BiH, niti je usmeno obavijestio ministra da ovaj njemački diplomata ne može dobiti diplomatsku iskaznicu i da mu se ona ne smije izdati.

Igor Crnadak PDP
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Tvrdi ovo potpredsjednik PDP i bivši ministar inostranih poslova BiH, Igor Crnadak, koji se poziva na informacije iz MIP BiH.

On kaže da, osim Dodika, to nije uradio ni niko od saradnika tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH.

– To je bilo vrijeme kada se završavala pandemija virusa korona i nije se ni moglo očekivati tada da Dodikovi savjetnici reaguju, jer je glavni međunarodni savjetnik u to vrijeme bio zauzet brojanjem para od zarade koja je nastala tako što je porodična firma te osobe prodala medicinsku opremu i respiratore Republici Srpskoj za desetine miliona КM. Dakle, imali su preča posla – rekao je Crnadak.

Podsjetio je da je srpski član Predsjedništva dio institucije koja vodi spoljnu politiku.

– Dalje, prema našim informacijama, ni Zoran Tegeltija, koji je tada bio predsjedavajući Savjeta ministara, nije uputio nikakav zvaničan dopis MIP, niti ih je usmeno obavijestio da se Šmitu ne smije izdati diplomatska iskaznica. Takođe, niti srpski član Predsjedništva, niti predsjedavajući Savjeta ministara nisu nikada na sjednicama institucija u kojima su se nalazili ovo pitanje stavili na dnevni red – rekao je Crnadak.

Ističe da se iz ovoga zaključuje da se radi o velikom propustu srpskih kadrova i da ni SNSD, ni njihov predsjednik nisu ništa uradili da na bilo koji način otežaju ili zakomplikuju djelovanje Kristijana Šmita, osim što su davali izjave.

– Izjava nema veliko značenje, a pogotovo ako izjavljuju jedno, a rade drugo – poručio je Crnadak.

Pročitajte još

Kaže da, kada se napravi analiza i sagleda šira slika, u kojoj se nalazi i Šmitova izjava da su se na izborima desile manje nepravilnosti, zatim posjeta njemačke delegacije na dan SNSD-ovog kontramitinga, “kada se još nisu znale razmjere krađe, pa ni zvanični rezultati izbora, a oni su tada sa Dodikom šetali po Banjaluci, pa smiješne prijetnje hapšenjem, a onda dolazak Šmita u Banjaluku i na kraju neprimjeren pokušaj prljanja opozicije od strane Šmita”, zaključak je jasan.

– Šmit radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega – tvrdi Crnadak.

On kaže da je čitao istraživanje da je preko 40 odsto ljudi bilo hrabro da izjavi, što znači da ih je bilo i više, da su bili pod pritiskom kako da glasaju na izborima.

– Neka Šmit dobro pročita ovaj izvještaj – poručio je Crnadak.

Pozvao je SNSD, kao najodgovorniju stranku u Republici Srpskoj da se oglasi oko tri teške i sramotne stvari koje su se desile u svega nekoliko dana.

– Imamo povlačenje pištolja na ulici, kao u kaubojskim filmovima, od strane Dodikovog savjetnika. Samo dan prije toga desilo se prostačko vrijeđanje novinara od strane načelnika Šipova, visokog funkcionera SNSD. I imamo još uvijek nerazjašnjenu dilemu famoznog Кike i kako je i na koji način taj čovjek mogao da boravi sam u kabinetu predsjednika Republike Srpske i snimi video koji je izazvao zgražavanje, pa i bijes naroda. SNSD treba da se oko svega toga oglasi. Zašto ćute? – pita Crnadak.

Na pitanje novinara kako komentariše Šmitov boravak u Banjaluci, Crnadak je rekao da je to dio dogovora sa Dodikom.

– Ima li iko da zaista misli da vrh SNSD, Republike Srpske i sam Dodik nisu znali da on dolazi? Ponavljam, sve je dogovoreno – izričit je Crnadak.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije