Politika

„Naoružani i jedni i drugi“ Crnadak pita vlast šta će se desiti ako SIPA počne da hapsi u Srpskoj, a MUP joj se suprotstavi

Nemojte sebe nazivati patriotama, a sve nas na drugoj strani nekim nižim bićima.

igor crnadak poslanik pdp u narodnoj skupštini republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Za nas nije patriotizam da se busate u prsa, da svaka tri dana imate posebnu sjednicu i donosite zaključke koje ne provodite.

To je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, posvećenoj Ustavnom sudu BiH, izjavio šef Kluba poslanika PDP, Igor Crnadak.

On je naglasio da nije patriotizam da imamo okuprane instirucije, nego da postoje jake institucije koje donose odluke koje se provode.

– Nije patriotizam da slušamo lovačke priče kako Amerikanci sprečavaju RS da vrati dug za Bečku berzu – rekao je Crnadak.

Poručio je da opozicija jeste za jedinstvo, ali oko toga „da RTRS ne bude medijsko strelište za opoziciju“.

Pročitajte još

– Hajdemo oko korupcije napraviti dogovor. Prije godinu dana smo ovdje odlučili da formiramo skupštinsko tijelo za borbu protiv korupcije koje će da predvodi neko iz opozicije. I to je pogaženo. Hajde da napravimo jedinstvo oko Izbornog zakona, da se bar nekad nešto prihvati s ove strane. Nećete da prihvatite naš prijedlog da se, nakon one sramote u Derventi, rukovodstvo RS ne sastaje sa Zoranom Milanovićem. Kako da gradimo jedinstvo kada ne prihvatate ni jednu tačku s naše strane. Nazivate nas izdajnicima, špijunima samo zato što pitamo kako je opljačkan naš narod za vrijeme korone – rekao je Crnadak.

On je naglasio da ovo nije prvi put da se priča o nepoštovanju nezakonitih odluka Ustavnog suda BiH, te da se zbog toga ne može vjerovati predlagačima zakona.

– Ova skupština je već jednom zadužila predstavnike iz RS u zajedničkim institucijama BiH da usvoje zakon o prestanku mandata stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH. Zašto to niste uradili? Kakva je to besmislena izjava premijera Viškovića da ćemo mi ovdje danas nešto usvojiti, pa ćemo otići u PS BiH i reći im: „Gospodo, izvolite“. PS BiH se ne nalazi na Marsu, Višković se pravi kao da smo svi ludio. Ta skupština ima Predstavnički dom u kome je SNSD u vlasti. Oni sami sebi daju zadatke. I ključno pitanje: Zašto eliminacija stranih sudija nije bila uslov pri formiranju Savjeta ministara BiH? Vi ste već bili u Savjetu ministara BiH, nije vam se žurilo. Imali ste partnere iz „trojke“ koji bi radili sklekove da ste im rekli. Dakle, vi niste vjerodostojni predlagači za ovakav zakon, vama se ne može vjerovati. Zašto ova NS RS već godinu dana nije imenovala sudiju iz RS, da brani naše interese u Ustavnom sudu BiH? Ova većina ovdje je, radeći u Sarajevu, proteklih godina povećala budžet Ustavnog suda BiH sa 5,9 miliona na 8 miliona KM. Dakle, ne šaljete svog čovjeka tamo, paralelno tom sudu dajete sve više miliona, i onda se tobože borite protiv njih – poručio je Crnadak.

Što se tiče predloženog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoeiji Srpske, Crnadak je tražio objašnjenje za njegov član 3. u kome se kaže da je obaveza institucija u RS da zaštite naše ljude ako bi, zbog primjene zakona, došlo do procesuranja pred Sudom BiH.

– To znači ako Sud BiH izda nalog da nekog privede u RS, naš MUP će biti obavezan da to spriječi. Naoružana SIPA, naoružana naša policija. Imamo situaciju da je jedan brat u MUP, drugi u SIPA? Da li mi glasamo za to – pitao je Crnadak.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije