Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Javna tajna

Kolumne
Autor:

Foto: RAS Srbija

Daš radniku 500 maraka na račun, za taj iznos uplatiš poreze i doprinose. Lažiraš troškove. Izvučeš dobit i onda radnicima podijeliš po 300 maraka. Računaš da plaćaš radnike prosječnom republičkom platom, ali državu i zaposlene zakineš za prihode i visinu penzija.

Riječ je o omiljenom obrascu poslovanja pojedinih poslodavaca, a otprilike svi sve znaju o ovom modelu ponašanja, ali svi se prave nemušti.

Nadležni bi najsrećniji bili kada bi radnici to prijavili i potkrijepili, a vrlo dobro znaju da bi time zaposleni osjekli granu na kojoj sede. Naravno da se ugroženi radnici plaše za svoju egzistenciju i ćute kao zaliveni.

Jedan upućeni poslodavac procjenjuje da je država svake godine zakinuta najmanje za oko 63 miliona konvertibilnih maraka isplatama plata „na ruke“. Legalistima je veći problem što su im omražene gazde nelojalna konkurencija, a oni koji uredno sve plaćaju s pravom poručuju i da ispadaju – budale. Oni koji izbjegavaju plaćanje poreza i doprinosa, na kraju, imaju i veće zarade.

Čak onih 30 konvertibilnih maraka povišice svim zaposlenima, radnici koji primaju dio plata „na ruke“ nisu osjetili. Zato što su im poslodavci povećali platu preko računa, a umanjili „na ruke“.

Da se ne varamo, ovaj višegodišnji problem moguće je riješiti samo uz snažnu političku podršku. Jer, mi smo tako mala zemlja u kojoj svako svakog zna, pa tako se zna i ko kako radi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO