Politika

“Jedna od najbriljantnijih srpskih pobjeda” Mihajilica o Danu odbrane zapadnih granica Republike Srpske

Današnji datum, 18. septembar, vječni je podsjetnik na jednu od najbriljantnijih srpskih pobjeda u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, koja je odlučila i dalju sudbinu postojanja Republike Srpske, a koja je ujedno, i po njihovom priznanju, najveći vojni poraz hrvatske vojske.

MILANKO MIHAJILICA
FOTO: PDP

Ovo je izjavio poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Milanko Mihajilica, nakon što je prisustvovao centralnom obilježavanju Dana odbrane zapadnih granica Republike Srpske.

-Zato smo danas ovdje u Novom Gradu, da se poklonimo sjenama onih koji su dali svoje živote za odbranu kućnog praga i otadžbine u septembru 1995. godine – rekao je Mihajilica.

Podsjetio je da je tokom 18. i 19. septembra 1995. godine, prilikom napada Hrvatske vojske smrtno stradalo 57 lica, od čega 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP, a ranjeno 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP, dok za ratni zločin ubijanja civila u naselju Tunjice niko nije odgovarao.

Pročitajte još

– Naši borci su se odbranili i potisnuli preko rijeke Une elitne jedinice Hrvatske vojske, čime je neutralisan njihov plan o napredovanju prema Prijedoru i Banjaluci. Slobodno možemo reći da je na Uni odlučen tok rata u ovom dijelu Republike Srpske – istakao je Mihajilica.

On kaže da je porazno što danas na centralnom obilježavanju Dana odbrane zapadnih granica Republike Srpske nije prisustvovao niko od najviših predstavnika vlasti.

– Nije bilo Milorada Dodika, koji se predstavlja kao predsjednik Republike, nije bilo srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, nije bilo predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, nije bilo predsjednika NSRS Nenada Stevandića, nije bilo niti jednog srpskog ministra u Vladi Republike Srpske, a ja sam bio jedini narodni poslanik koji je prisustvovao pomenu i obilježavanju. Ovo je još jedna potvrda koliko vlast cijeni žrtve koje su podnijete za Republiku Srpsku i da im je bitnije da se svojim pojavljivanjem na zamjere hrvatskim vlastima, svojim strateškim političkim saveznicima. Naše je da čuvamo sjećanje na ove događaje, na nevine civilne i vojne žrtve, na junaštvo naše vojske i njih će istorija zapamtiti kao heroje, a ove što se busaju u prsa nekim patriotizmom, a dodvoravaju se onima koji su ubijali naš narod, istorija će pamtiti kao sramotu i primjere beščašća – poručio je Mihajilica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije