Hronika

Jeziv slučaj NAPADA PSA NA DIJETE šokirao sve: Dreser upozorava da belgijska maliona nije umiljata rasa kao što mnogi misle

Pas rase belgijska malinoa, koji je vrsta belgijskog ovčara, juče je oko 19.30 časova napao djevojčicu (4) u Sremčici i tom prilikom joj nanio teške tjelesne povrede.

Pas napao dijete
FOTO: MILAN ILIĆ, PROFIMEDIA / RINGIER/COMBO

Iako ova vrsta psa važi za odanog, čak umiljatog i izuzetno inteligentnog, ovaj pas nije uvijek dobar izbor za porodice sa djecom.

M. T., djed djevojčice je sa unukom koju je čuvao, ušao kod svog sina V. T. koji je ujak djevojčici, u dvorište gdje se nalazio pas belgijska malinoa.

– Pas je ugrizao dijete za stomak, zatim je dijete vukao po dvorištu. Djed je uspio da otrgne dijete od psa i sa djetetom se vrati kući – saznaje Blic od nezvaničnog izvora.

Ovaj slučaj uzburkao je javnost, a kako je pisao Telegraf, malinoa je odan, izuzetno inteligentnan i marljiv pas koji je odličan za aktivnu osobu.

Ovaj pas je odličan je čuvar doma i imanja. Nikada ne izmiče ni pred kim, tvrdoglav je i žustar, strog zaštitnik svog vlasnika.

Međutim, nivo njegove energije veoma je visok zbog čega su mu svakodnevno potrebne mentalne stimulacije i fizičke aktivnosti.

Umjereno je privržen i opreza i stvara jake veze sa vlasnikom.

Pročitajte još

“Pas je bio dobar”

Kada je riječ o psu koji je napao dijete (4), mještani Sremčice koji poznaju ovu porodicu navode da su vodili računa o psu i da nije bio zapušten.

– Svi ovdje imamo pse jer imamo dvorišta. Isto tako i oni. Imaju veliko dvorište, pored i magacin, pas je tu da čuva kuću. Nikada ga nismo vidjeli na ulici, uvijek je bio u dvorištu, a svi znamo koliko voli da se mazi pa smo često kada smo u prolazu zastajali kako bi ga pomazili. Odlika tog psa nije da bude agresivan, već suprotno – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, pas je poznavao djevojčicu jer je često dolazila tu sa porodicom.

“Malinoa može ugristi djecu”

Poznati britanski dreser pasa Vil Aterton, ne preporučuje mladim porodicama da drže belgijsku malinou.

On upozorava da ovi psi mogu ugristi djecu i moraju da provode dosta vremena napolju.

Osim malinoe, dreser Aterton ne preporučuje ni kakvkaskog ovčara ni argentinsku dogu za porodice sa djecom.

Povodac ili ograđeno dvorište

Portali koji se bave životinjama, pišu da ova vrsta psa nije za svakoga. Ovaj pas nije pogodan za život u stanu jer traži mnogo prostora za trčanje i igru.

On je, kako piše najbolji odabir za vlasnika koji živi aktivno i isto može da pruži svom ljubimcu, jer u suprotnom, ako mu je uskraćena fizička aktivnost, ovaj pas može postati depresivan i ćutljiv.

Odgovarajuća obuka i socijalizacija malinoe su obavezne i treba ih sprovesti još u periodu šteneta.

Izložite psa različitim ljudima, drugim životinjama i situacijama.

Malinoa se ne slaže uvijek sa drugim psima, ali izlaganje njima, uz pozitivno pojačanje u vidu nagrada, može pomoći u socijalizaciji.

Instinkt ovog psa će ga natjerati da juri za automobilima, biciklima i drugim prevoznim sredstvima, pa ga uvijek držite na povocu ukoliko nije u ograđenom prostoru, prenosi Telegraf.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu