Magazin

Još uvijek nije kasno: Povrće koje MOŽETE POSADITI u junu

Sa svojim dugim, toplim danima,  jun je užurbano vrijeme u ovoj sredini baštovanske godine. 

Još uvijek nije kasno: Povrće koje MOŽETE POSADITI u junu
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Jun je vrijeme da posadite cvijeće i usjeve koje ste posijali u zatvorenom prostoru u proljeće kao dio vaših baštenskih ideja , kao i da berete i ponovo i posijete ranije zasade povrća da biste produžili period žetve do jeseni. 

Kada je riječ o tome šta posaditi u junu,, ovo je vrijeme da se pobrinete da posadite za predstojeću jesen i zimu, dok berete plodove ranijih zasada.

Ako ste počeli da uzgajate jagode ranije tokom godine, one bi trebalo da daju plodove u junu, pa nastavite da redovno berete kako biste unapredili proizvodnju voća, prenosi Novosti magazin.

Ljetnji kupus 

Sorte ljetnjeg kupusa mogu da obezbede kupus tokom cijele godine i o njima se lako brine. Razmaknite ga na 37 cm jedan od drugog, sa 30 cm između redova kao dio vaših ideja za povrtnjak. Pazite da ne uzgajate kupus na istom mestu na kom ste ga uzgajali.

Gajite ljetnji kupus na veoma čvrstom tlu, sa dosta odležanog komposta. Uklonite kupusne leptire i gusjenice i zaštitite biljke mrežama. Takođe pokušajte sa pratećom sadnjom kako biste štetočine držali dalje od vaših usjeva kupusa.

Kupus
FOTO: MYLÉNE/PIXABAY

Rotkvice 

Sada kada je prošla opasnost od mraza i kada se zemlja zagrejala, možete ubaciti sjeme rotkvice u zemlju. Svojim hrskavim i jakim ukusom, rotkvice su divan dodatak letnjim salatama.Lako je naučiti kako uzgajati rotkvice , a neke od sorti možete ubrati u roku od samo nekoliko nedjelja od sjetve.

Pročitajte još

Cikorija

Svestrana salata, čiji listovi se mogu kuvati ili jesti sirovi, cikorija ima divno hrskave i delikatno gorke listove koji imaju karakterističan ukus. Seme vrste cikorije možete sijati na otvorenom, direktno u dobro pripremljeno, slobodno drenirano zemljište na sunčanom mjestu u junu. Posijte seme na dubinu od 1,5 cm ili posadite u redove na 30 cm jedan od drugog. Ukusni usjevi bi trebalo da budu spremni za berbu od kasnog ljeta do jeseni.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Zelena salata 

Svježe ubrani listovi zelene salate su mnogo ukusniji od opcija kupljenih u prodavnici, da je vrijedno vašeg vremena da naučite kako da uzgajate salatu . Zelenu salatu možete sijati direktno u svom povrtnjaku. U stvari, zelena salata se može sijati od sredine proleća i tokom celog leta, tako da planiranjem i sukcesivnom setvom možete da uživate u hranljivim i ukusnim listovima salate veći dio godine. Za kontinuiranu berbu, berite spoljne listove i ostavite unutrašnje da rastu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu