Svijet

Jutjub donio odluku: Prestali su uklanjati video snimke sa lažnim tvrdnjama o izbornoj prevari

Jutjub je saopštio da je prestao da uklanja video snimke sa lažnim tvrdnjama o prevari na predsjedničkim izborima u SAD 2020. godine.

Donald Tramp
FOTO: CJ GUNTHER/EPA

Kompanija je navela da je prestala da uklanja takve video snimke 2. juna.

Taj potez, uoči izbora 2024. godine, predstavlja preokret politike Jutjuba uspostavljene nakon glasanja 2020. godine.

Kompanija je saopštila da je izbrisala desetine hiljada video snimaka koji dovode u pitanje integritet prošlih predsjedničkih izbora u SAD, ali da je sada “došlo vrijeme za ponovnu procjenu”, prenio je BBC.

Jutjub i druge platforme društvenih medija suočile su se sa intenzivnim pritiskom od izbora 2016. godine da se zaštite od političkih dezinformacija.

– U trenutnom okruženju, smatramo da, iako uklanjanje ovog sadržaja ograničava neke dezinformacije, ono bi takođe moglo imati neželjeni efekat ograničavanja političkog govora bez značajnog smanjenja rizika od nasilja ili druge štete u stvarnom svijetu – navodi se u saopštenju Jutjuba.

Kompanija je saopštila da ce nastaviti da prilagođava svoju politiku do održavanja izbora 2024. godine, ali nije navela detalje o tome šta je dovelo do promjene politike.

Na osnovu politike usvojene u decembru 2020. Jutjub je obrisao video snimak koji je bivši američki predsjednik, Donald Tramp, postavio 6. januara 2021. godine u kojem demonstrantima govori da napuste američki Kapitol, ali i u kojem tvrdi da su predsjednički izbori, na kojima je pobijedio Džozef Bajden, pokradeni.

Video koji je objavio američki kongresni komitet koji istražuje nemire na Kapitolu je obrisan 2022. jer je takođe sadržao Trampov snimak o izbornoj prevari.

Kompanija je ukinula ograničenja na Trampovom Jutjub kanalu, koji ima više od 2,7 miliona pretplatnika, u martu ove godine.

Tramp je od tada objavio oko 20 kratkih klipova kao podršku svojoj kampanji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije