Kolumne

Kad će plata?

„Budžet Republike Srpske je stabilan.“ „Sve obaveze ispunjavamo na vrijeme.“ „Nema prostora za priče o navodnom bankrotu.“

Kad će plata?
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovakvih smo se poruka, sa najvišeg mjesta, minulih dana naslušali na pretek. I mnogima je, tim povodom, na pamet pala ona narodna: „Daj bože, kćerko, da te car uzme, ali se fukara mota oko kuće.“

Istovremeno, među budžetlijama se sve češće, ne bez strepnje, čuje pitanje: “Kad će plata?” Niko više ne pita kolika je, nego ima li je i kad će je biti.

Ne može se reći da plate kasne, ali da zapinje – zapinje. Da je stislo – stislo je.

Policajci su prvi isplaćeni, tako je valjda godinama, nije se šaliti sa naoružanom silom. Isplaćeni su, ali „po starom“. Ništa od povišice dogovorene još prije godinu dana.

Činovnici su dobili platu, istina, kasnije nego inače, ali legla je, to je najvažnije. Samo još u pojedinim ministarstvima čekaju isplatu.

Prosvjetari još nisu dobili platu, još se ne bune, ali… Ne bi bilo nimalo zgodno da im poruke iz banke ne stignu do ponedjeljka. Jer, to bi značilo da plate, i zvanično, kasne.

A kad kasne plate zaposlenima na „državnom poslu“, onda to nije nimalo dobar znak. Ni za koga.

Ni za „budžetlije“, jer većina njih, kao i drugi radni ljudi, žive od plate i krpe od prvog do prvog. Ni za sindikalce, bez obzira na to kojoj „zaraćenoj“ strani pripadaju. Ni za druge radnike i radnice u Srpskoj, ni za građane ove razvaljene zemlje to ne bi bilo dobro, jer kašnjenje „državnih“ plata je, zna se, početak nimalo vesele igranke.

Pročitajte još

I vladaocima Srpske bi, makar i dan kašnjenja plata, definitivno izvuklo tepih ispod nogu i potpuno obesmislilo njihovo negiranje „navodnog bankrota“.

Znači, kako je krenulo, neće na dobro izaći.

Ali, već se može naslutiti zluradi smijeh onih koji pošteno, u znoju lica svog, zarađuju hleb „kod privatnika“. Eto, nek’ i ti „uhljebi“ vide kako je kad plata zakasni, poručuju čestiti radnici, koji se pred gazdama klanjaju kao pred ikonama i bez roptanja glasaju onako kako „firma“ od njih traži.

I već se mogu naslutiti komentari onih kojima je za sve krivo političko Sarajevo. I tako dalje.

Plate još nisu zakasnile, ali ne sluti na dobro. Eto dakle prilike da svako od nas stavi prst na čelo i pošteno, ali baš pošteno razmisli, čime je i sam doprineo da stignemo dovdje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije