Magazin

(VIDEO) Stavite ovo iza radijatora i uštedite: U kući će vam biti toplije, a računi manji

Ako vaš stan nikada nije topao, čak i kada je grijanje uključeno, možda pravite ključnu grešku.

radijator
FOTO: SRPSKAINFO

Naime, poznavaoci štednje i pametnijeg trošenja tvrde da postoji jednostavan trik koji će pomoći da vaše grijanje „bolje” radi i da vaš životni prostor bude topliji, a da vas uopšte ništa ne košta.

Nedavno je video postao viralan na TikToku koji pokazuje metodu za povećanje toplote koju emituje vaš radijator. Za ovo vam treba samo dobra volja i malo aluminijumske folije koju svi imaju u kuhinji.

– Postavljanje aluminijumske folije iza vaših radijatora će reflektovati toplotu nazad u prostoriju – objasnili su i dodali da će ova tehnika spriječiti da toplota“prođe kroz zidove“.

Ovaj trik vrlo je jednostavno izvesti – odmotajte foliju i postavite je iza radijatora, tako da napravite svojevrsni zaštitni sloj između zida i radijatora. U bolje opremljenim prodavnicama pronaći ćete i specijalizovane folije za tu namjenu, ali dobra alternativa je i aluminijumska folija, piše Espreso.

Pročitajte još

Stručnjaci kažu da ovaj trik može pomoći da vaši računi za struju budu niži i da praktično uštedite novac.

– Radijatori ne emituju toplotu samo iznutra, pa ako je na spoljnom zidu, toplota se može izgubiti kroz zid i van vašeg doma. Zapravo, 50 odsto toplote koju emituje radijator usmjereno je na zid, a oko 25 odsto toga se gubi kroz zid – dodaju profesionalci.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu