Društvo

Kako je BITI MUŠKARAC u fabrici punoj žena: Najveći problem mizerne plate

Dok žene, koje čine većinu u ovoj branši, u fabrikama tekstila i obuće u BiH češće trpe mobing, pa čak i seksualno uznemiravanje, muškarci radnici se najviše žale na primanja, jer od plate ne mogu izdržavati porodicu.

Kako je BITI MUŠKARAC u fabrici punoj žena: Najveći problem mizerne plate
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Pokazalo je to najnovije istraživanje o uslovima rada u fabrikama tekstila i obuće u BiH, provedeno uz podršku Fondacije “Fridrih Ebert” u BiH. Istraživanjem su obuhvaćeni radnici i radnice iz tri fabrike u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Među anketiranim radnicima bilo je 90 odsto žena i 10 odsto muškaraca, što odgovara postotku muške radne snage u ovoj branši.

Stereotip

Kako je istakla Bojana Trninić, jedna od autorki istraživanja, muškarci radnici su rjeđe na meti mobinga, odnosno češće su spremni da se pobune ili da se žale na osione šefove.  

Pročitajte još

Oni se najčešće žale na platu, iako ne zarađuju manje od njihovih koleginica, ali je na njih, zbog rodnih stereotipa, veći pritisak, jer se smatra da oni kao muškarci moraju biti hranioci porodica.

– Dok je ženama u nekim sredinama prihvatljivo da rade čak i za 400 do 500 KM mjesečno, samo da bi imale svoj dinar i da bi izašle iz kuće, za muškarce je mala plata mnogo veći problem – kaže Bojana.

Dodatni poslovi

Kako je istakao jedan ispitanik, nakon smjene u fabrici on mora da radi dodatne poslove kako bi porodici obezbijedio koliko-toliko pristojan život.

– Često režem drva i tako zaradim dodatnih 500 KM, što je skoro koliko i moja plata. Ali, kada sve sastavim, jedva pokrijem naše osnovne troškove – kaže Marko (48).

I svi drugi ispitani radnici i radnice su, bez izuzetka, naveli da se, iako u fabrici rade svaki dan osim nedjeljom, moraju baviti i dodatnim poslovima kako bi prehranili porodicu. Najčešće rade u poljoprivredi.

Prihvati notifikacije