Gradovi

KOLJENA PODMAZUJE, UM PODMLAĐUJE Nesvakidašnja promocija zdravlja u Lijevču (FOTO)

Stanovnici Seferovaca, Aleksandrovca, Vakufa, Mrčevaca i Romanovaca u laktaškoj i gradiškoj opštini organizovali su biciklijadu.

KOLJENA PODMAZUJE, UM PODMLAĐUJE Nesvakidašnja promocija zdravlja u Lijevču (FOTO)
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

Mještani svih generacija su sredinom maja, na inicijativu Stanka Ćelića, sveštenika iz Aleksandrovca, u dugoj koloni prošli mnogim lijevčanskim naseljima promovišući zdrav život.

Ove godine, kaže Ćelić, učestvovalo je 317 biciklista na novim i starim biciklima, trokolicama, trotočkašima, jednosjedima i dvosjedima…

Foto: prtivatna arhiva/RAS Srbija
Foto: prtivatna arhiva/RAS Srbija

Najstariji učesnik je 83-ogodišnji Mićo Šnjegota iz sela Mrčevci, a najmlađa na biciklijadi bila je jednogodišnja Sofija Dunović iz Aleksandrovca.

Oduvijek sam koristio bicikl za prevoz jer je praktičan, ne košta ništa, koljena podmazuje, a glavu i um podmlađuje. Osim toga, bicikl ne zagađuje kao automobili i druga vozila kojih u svakom domaćinstvu ima po nekoliko. Nekada je bilo drugačije; ko je imao bicikl smatran je gazdom i to ne bilo kakvim nego velikim – podsjetio je Mićo Šnjegota iz Mrčevaca na davnašnja vremena.

U jednom danu, pričaju Mile i Rade Bursać iz Seferovaca, pet sela je bilo na biciklima. Samo malobrojni su ostali kod kuća, spriječeni da se priključe nepreglednoj koloni koja je zavijala putujući kroz sela i zaseoke.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

– U svakom selu imali smo odmor, pauzu za hranu i piće, za okrepljenje… Nigdje niko nije žurio, htjeli smo da vidimo sve ljepote naših mjesta, da usputno porazgovaramo o svemu, da se rekreiramo – kazao nam je Mile Bursać, srećan zbog velikog odziva i učešća svih generacija na jedinstvenoj lijevčanskoj biciklijadi.

Njegov prezimenjak Rade priča da su na svakom mjestu, najviše ispred pravoslavnih hramova, srdačno dočekani i ugošćeni.

– Kolonu biciklista predvodio je Boris Spasojević, predsjednik Skupštine opštine Laktaši, koja je podržala ovu masovnu manifestaciju. O tome se poslije uveliko priča, razmjenjuju fotografije i snimci, šalju lijepe slike u svijet o lijevčanskim selima – kaže Rade Bursać iz Seferovaca.

Parohija u Aleksandrovcu je, osim želje da podstakne mještane na više fizičke aktivnosti, organizovala četvrtu biciklijadu u sklopu hramovne slave “Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca” u aleksandrovačkom naselju Borac.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

– Cilj nam je da se kroz biciklijadu okupimo i družimo, da time apelujemo  na mir, ljubav, toleranciju i opraštanje. Takođe nastojimo ovim probuditi ekološku svijest, da manje koristimo automobile a više bickle, da mlade podstaknemo da se što više bave sportom i budu fizički aktivni – kaže sveštenik Stanko Ćelić, paroh aleksandrovački, koji je glavni zagovornik biciklijade organizovane u čast Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Draško Vasić, Nenad Kelečević, Zdravko Dabić i drugi Lijevčani, učesnici i organizatori biciklijade ohrabreni su masovnošću.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Cijeli dan svi smo bili na biciklima, niko nigdje nije žurio, jer se nismo takmičili. Smatramo da su svi koji su sjeli na bicikl i priključili se dugoj koloni zapravo pobjednici. Pobijedio je sportskih duh, odlučnost i sloga svih mještana pet sela u dvije opštine da se udruže, da se okupe oko zajedničke ideje i provedu je u djelo – kažu Draško Vasić, Nenad Kelečević i Zdravko Dabić.

Oni naglašavaju veoma važnim učešće djece i starijih osoba koji su svojim primjerom pokazali da bicikl treba češće koristiti.

Krava ili konj za bicikl

Tokom lijevčanske biciklijade stariji su prepričavali istorijat ovog dvotočkaša u svojim mestima. Rade i Mile Bursać sjećaju se da je bicikl nekada bio skup i da ga mnogi zbog toga nisu mogli kupiti.

– Bicikle su od pedesetih sve do sedamdeset i neke godine prošlog vijeka mogle nabaviti samo gazde, imućniji ljudi. Za bicikl je trebalo prodati kravu ili konja, stado ovaca ili nekoliko svinja. Poslije je ovo prevozno sredstvo, zahvaljujući Kinezima, mnogo pojeftinilo, ali nije kvalitetom dostiglo stara bicikla sa oznakom slovenačkog „Roga“ – ispričali su Bursaći tokom jedne od pauza ispred crkve u aleksandrovačkom zaseoku Borac.