Svijet

Korona virus ne jenjava: Treća doza “Sinofarma” povećava nivo antitijela

Treća doza kineske Sinofarm vakcine protiv korona virusa povećava nivo antitijela koja opadaju nekoliko mjeseci poslije primanja druge doze, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Kini.

Korona virus ne jenjava: Treća doza “Sinofarma” povećava nivo antitijela
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Studija koju još treba da potvrde i drugi naučnici objavljena je u trenutku kada se u Kini daje treća doza vakcine rizičnim grupama populacije iz straha da zaštita slabi protokom vremena, prenio je Rojters.

Osim u Kini, Sinofarm je najzastupljenija vakcina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kambodži.

Nivo antitijela pet mjeseci poslije revakcinacije Sinofarmom opada za 70 odsto u odnosu na nivo koji se dostigne četiri nedjelje poslije druge doze vakcine, pokazalo je istraživanje u kome su učestvovali zdravstveni radnici.

Ali, nedjelju dana poslije treće doze koncentracija antitijela ponovo raste.

I druge vakcine protiv kovida 19 slabe protokom vremena, pa su njihovi proizvođači predložili da se daje treća doza. Međutim, neki naučnici kažu da je potrebno više podataka da bi se znalo da li je treća doza potrebna ili ne.

Poslije treće doze Sinofarm vakcine popravlja se i ćelijski odgovor na korona virus, navodi se u istraživanju i dodaje da je ćeljski odgovor i najvažniji za dugoročnu zaštitu od virusa.

Prihvati notifikacije