Društvo

“KORONU IM NAJČEŠĆE PRENESU UKUĆANI” Sedmoro djece hospitalizovano sa upalom pluća

U dječijoj bolnici pri KBC Dragiša Mišović u Srbiji trenutno je smješteno sedam pacijenata - djece sa njihovim pratiocima, sa lakšom kliničkom slikom upale pluća, navela je pulmolog i rukovodilac dječije klinike KBC "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić.

“KORONU IM NAJČEŠĆE PRENESU UKUĆANI” Sedmoro djece hospitalizovano sa upalom pluća

To stanje se, kako je rekla za TV Prva, odražava u posljednjih nekoliko nedjelja.

Pročitajte još

Ona je ukazala da svi njihovi bolnički pacijenti imaju upale pluća i da su to umjereno teške pneumonije, dok se djeca sa blažom kliničkom slikom ne hospitalizuju.

– Njih je 85 do 90 odsto i ne zahtijevaju čak ni antibiotsku terapiju nego samo opservaciju i standardni dijetetsko-higijenski režim koji se sprovodi kod svih virusnih infekcija – precizirala je Ostojić.

Prema njenim riječima, period u kome su djeca išla u školu nije doveo do većeg broja obolijevanja od Sars-CoV-2 u kolektivu.

– Sva djeca koja su dolazila kod nas su u najvećem procentu bila zaražena u svojoj najbližoj okolini, odnosno od svojih ukućana. Očekujem da će se sada uplesti neke sezonske virusne infekcije na koje smo mi navikli i koje uvek budu aktuelne kad deca polaze u školu posle raspusta u zimskom periodu, tako da ce vjerovatno biti preplitanja s tim virusima koji daju vrlo slicnu klinicku sliku –  upozorila je doktorka.

Napomenula je da u KBC Dragiša Mišović ne daju preporuku da se djeca vakcinišu – najprije zato što najmlađi ne pokazuju ozbiljnu kliničku sliku obolijevanja od kovida 19, kao i jer još nisu urađena ispitivanja vakcina na djeci i trudnicama.

Prihvati notifikacije