Društvo

“Mnogi žele da crkva i vjerni narod nestanu sa ovog područja” Sinod SPC se oglasio nakon tragičnih dešavanja na Kosovu

Srpska pravoslavna crkva (SPC) izrazila je žaljenje zbog stradanja Srba i Albanaca u sukobu u nedjelju, 24. septembra, u Banjskoj na Kosovu i Metohiji, ali je ukazala i na namjere da se Crkva po svaku cijenu uvuče u tragične sukobe i da sa svojim vjernim narodom nestane sa Kosova i Metohije.

“Mnogi žele da crkva i vjerni narod nestanu sa ovog područja” Sinod SPC se oglasio nakon tragičnih dešavanja na Kosovu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINDIER

Sa velikom tugom u srcu molimo se Spasitelju da u Carstvo nebesko primi sve Srbe i Albance postradale 24. septembra, u Banjskoj na Kosovu. Izražavamo najdublje saučešće srodnicima postradalih i molimo se Presvetoj Majci Božjoj da im pruži utjehu – saopštio je Sinod SPC.

SPC je pozvala vjerni narod da se moli za sve postradale, kako bi Bog darovao mir svima, radi budućnosti i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

– Moramo znati jednostavnu jevanđelsku istinu da mir ne možemo izmoliti od Boga samo za sebe nego da se moramo moliti i za mir sa onima sa kojima živimo, sa našim susjedima – ističe Sinod.

Sinod SPC sa žaljenjem, ipak, konstatuje da mnogi iz Prištine i svijeta, ali što je daleko tragičnije i iz Beograda sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da SPC prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja.

– Cilj tih koji po svaku cijenu žele da uvuku Crkvu u tragične sukobe jeste da Srpska crkva sa svojim vjernim narodom nestane sa Kosova i Metohije – navodi se u saopštenju.

Iz Sinoda podsjećaju na desetovijekovno neprekidno prisustvo Eparhije raško-prizrenske na Kosovu i Metohiji, a više od svega i na to da je SPC sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom tu opstajala u svim vremenima uprkos najstrašnijem progonu, stradanju i mučeništvu monaha, sveštenika i vjernika isključivo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi, vjerni krstu Hristovom i kosovskom zavjetu.

U saopštenju se podsjeća da se SPC uvijek zalagala da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rješavaju mirno i dijalogom, s ciljem mirnog suživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive.

SPC je pružila punu molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku Njegovom preosveštenstvu episkopu raško-prizrenskom Teodosiju, sveštenicima, monasima i vjernicima.

Pročitajte još

U saopštenju se napominje da je SPC, naročito velikim silama, mnogo puta, ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog Kosova.

– U tom cilju izvršeno je bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku djecu. Posljednjih mjeseci hapšeni su ljudi bez ikakvih dokaza ili na osnovu fabrikovanih dokaza otimana je zemlja u posjedu Srba, ukratko, Kosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe – ističe se u saopštenju.

Iz SPC su braći i sestrama na Kosovu i Metohiji uputili poruku bezgranične ljubavi i očinske brige.

– Srpska crkva će, gdje god da živi i pastirski djeluje, nastaviti da pomaže svoj mnogostradalni, ali nepokolebljivi ponosni narod na Kosovu i u Metohiji želeći da mu u i ovim teškim danima pruži utjehu, toplinu i nadu – navode iz Sinoda.

Kosovo i Metohija je za SPC neodvojivi dio države Srbije, ističu iz Sinoda i dodaju da podržavaju i podstiču nastavak miroljubivog dijaloga s ciljem postizanja mira i rješavanja životno važnih pitanja za sve koji u žive u ovoj pokrajini. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije