Politika

KUKAJU NA ZAKON, A NEĆE DA GA MIJENJAJU Ništa od video nadzora ni na sljedećim izborima

Sudeći po koracima koje prave politički akteri u Republici Srpskoj, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, građani će i sljedeće izbore dočekati sa istim Izbornim zakonom, jer iako su svi saglasni da zakon ne valja, ne mogu da se dogovore šta treba da se promijeni.

KUKAJU NA ZAKON, A NEĆE DA GA MIJENJAJU Ništa od video nadzora ni na sljedećim izborima
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Opozicija u Republici Srpskoj se zalaže za uvođenje skeniranja listića, video nadzor na biračkim mjestima, provjere identiteta i uvođenje vanrednih izbora; HDZ BiH želi izmjenu oko izbornih jedinica; vladajuća koalicija u RS takođe smatra da Izborni zakon BiH treba promjene; međunarodna zajednica vrši pritisak. Međutim, od izmjena  još ništa.

Izborni zakon BiH, za koji su svi saglasni da ne valja, i dalje je isti, a kako se približavaju lokalni izbori 2020. godine šanse da on doživi izmjene su sve manje.

Stevandić: Usaglasili smo se da ne valja

Ovu složenu situaciju oko izmjena Izbornog zakona najbolje je opisao lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić. On kaže da su se svi usaglasili da ovaj Izborni zakon BiH ne valja, ali još nisu šta svima valja.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Nenad Stevandić

Međutim, to ne može preko novina i saopštenja u kojima jedni pljuju druge i ratuju jedni protiv drugih. To se mora riješiti pristojnim razgovorm, a tih pristojnih razgovora izgleda neće biti, jer sljedeće godine idu izbori. Kod nas su niske političke strasti iznad suštinskih rješenja – objašnjava Stevandić.

Naglašava da ne treba samo redefinisati Izborni zakon, nego i odnose između države BiH i entiteta.

– Ja sam za to da se dogovorimo. Mislim da je problem ekstremna politika koja se vodi iz Sarajeva, a Izborni zakon je smo posljedica te antisrpske politike koja se dugo godina vodi u Sarajevu – naglašava Stevandić.

Borenović: Propuštamo prilike

Za izmjene Izbornog zakona BiH dugo se zalaže i Partija demokratskog progresa. Lider PDP Branislav Borenović smatra da je vrijeme da se sa dekorativne priče pređe na suštinske izmjene.

– PDP je mjesecima radio na izmenama Izbornog zakona i imamo spreman dokument u kojem tražimo kuljučnu stvar – da se uvede skeniranje glasačkih listića i poboljša identifikacija birača – rekao je Borenović, naglašavajući da je jako važno pokušati kreirati rješenje kojim bi se uveo institut vanrednih izbora, što je izuzetno složeno.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Borenović ponavlja da je PDP spreman da pređe na suštinske izmjene, te da se napravi dokument koji će biti prihvatljiv za sve.

– Vidimo da su sve stranke u Republici Srpskoj deklarativno za, ali treba da se izjasne. Mi smo o tome i razgovarali sa SNSD; njihovo razmišljanje je bilo da je to prihvatljivo – rekao je Borenović.

Pročitajte još

On naglašava da je, bez obzira na sve turbulencije, najbolje vrijeme da se Izborni zakon izmjeni do kraja ove godine, ako se misli ozbiljno raditi na omogućavanju fer i poštenih izbora.

– Svako propuštanje prilike će dodatno smanjiti izlaznost, a povećati izborne prevare i manipulacije. Ljudi će se razočarati, a na izbore će izlaziti samo oni koji moraju – smatra lider PDP.

Za promene izbornog zakona je i Srpska demokratska stranka. Član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica naglasio je da je na prošlim izborima za nivo predsjednika Republike Srpske bilo oko 50.000 nevažećih glasačkih listića, tvrdeći da je taj podatak samo signalna lampica da nešto ne funkcioniše u izbornom procesu.

Vrzino kolo

Iako su saglasni da Izborni zakon treba promjene, politička analitičarka Tanja Topić smatra da se svi politički akteri teško mogu dogovoriti oko toga ko i kakve izmjene želi, jer i ovo pitanja, kao i sva ostala, predstavljaju vrzino kolo.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ne postoji saglasnost oko promjene koje su neophodne, jer ovakav Izborni zakon savršeno odgovara pojedinim političkim akterima i oni su samo deklarativno za promjene. Svako insistira na nekom dijelu koji njemu odgovara. Imali smo ranije zahtjeve da se uvede skeniranje listića i neka vista nadzora na glasačkim mjestima, što vladajuće stranke nisu podržale. Njima ovakva situacija savršeno odgovara, jer u potpunosti kontrolišu izborni proces – objašnjava ona.

Dodaje da ne postoji vrsta saglasnosti ni na nivou BiH.

– To je jedan od prioriteta na kojima insistira i HDZ. Oni traže izmjenu u smislu onih izbornih jedninica na način na koji to odgova toj etničkoj grupi. Kada se sve to pogleda, mislim da su te promjene moguće samo pod pojačanim pritiskom onoga što zovemo međunarodna zajednica – rekla je Topićeva.

Košarac: Krivi su u FBiH

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH, Staša Košarac, nije baš optimista kada su u pitanju moguće izmjene Izbornog zakona.

Foto: Siniša Pašalić /RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić /RAS Srbija

– Izborni zakon je u više navrata bio na dnevnom redu i postoji jedna vrsta dinamike političke strukture iz Republike Srpske da se integrišu u smislu prijedloga koje treba provući korz dopune i izmene Izbornog zakona. Međutim, postoji zastoj u Federaciji BiH i to je, na kraju, i rezultat toga što su svi dosadašnji pokušaji da se dođe to tih izmjena očigledno propali – smatra Košarac.

Dodaje da je problem u FBiH i, između ostalog, složenosti odnosa u ovom dijelu BiH.

– Nisam u potpunosti siguran da u FBiH postoji spremnost da se usaglase oko pitanja Izbornog zakona, tako da nisam optimista da je moguće obezbijediti prohodnost izbornog zakona u političkoj klimi kakva jeste danas na nivou zajedničkih institucija, s jedne strane, a s druge strane zbog složenosti odnosa u FBiH – zaključio je on.