Biznis

Ljudi žele novi sistem rada: Više od 80 odsto zaposlenih želi četvorodnevnu radnu nedjelju

Velika većina zaposlenih na puno radno vrijeme, odnosno 81 odsto anketiranih, želi četvorodnevnu radnu nedjelju, pokazalo je najnovije istraživanje njujorške finansijske kompanije Benkrejt.

Čovjek kuca na tastaturi
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Kako prenosi CNBC, 89 odsto zaposlenih koji žele četvorodnevnu radnu nedjelju je spremno i na žrtve i odricanja kako bi ostvarila ovaj cilj.

Više od polovine, tačnije 54 odsto radnika je spremno da radi veći broj sati, a 37 odsto zaposlenih je spremno da zbog kraće radne nedjelje promijeni posao ili čak oblast rada.

Pročitajte još

Više od 27 odsto anketiranih bi zbog ostvarenja svoje želje češće radilo iz kancelarije, a zaposleni su spremni i da rade van radnog vremena – 23 odsto, da rade posao za koji su manje zainteresovani – 17 odsto, odreknu se nekoliko dana odmora – 16 odsto, a 10 odsto ispitanika bi pristalo i na nižu platu ili nazadovanje u karijeri.

Rezultati julskog istraživanja u kome je učestvovalo 2.367 osoba je pokazalo da radnici ne žele da se vrate na model rada prije pandemije virusa korona.

– Hibridni model rada, koji kombinuje rad na daljinu sa radom iz kancelarije je postao novi standard – rekla je glavna ekonomistkinja kompanije ZipRekruter, Džulija Polak.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu