Društvo

Loša prva polovina 2023. godine: Prerađivačka industrija Srpske u padu skoro 6 odsto

Prerađivačka industrija Srpske u prvih pola godine bilježi pad od 5,8 odsto.

Loša prva polovina 2023. godine: Prerađivačka industrija Srpske u padu skoro 6 odsto
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Navodi se to u Informaciji o statističkim pokazateljima stanja u oblasti prerađivačke industrije i njihovom kretanju u prvoj polovini 2023. godine, koju je danas usvojila Vlada RS.

– Na kretanja makroekonomskih pokazatelja u prerađivačkoj industriji, u toku prve polovine 2023. godine, značajno su uticala globalna ekonomska kretanja: inflacija, zatvaranje tržišta zemalja Evropske unije, jaka konkurencija na ino tržištu, prvenstveno roba iz Kine – saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Pad industrijske proizvodnje zabilježen je posebno u oblasti drvne industrije, na šta su, kažu, pored navedenih negativnih uticaja, uticale i padavine koje su onemogućile izvođenje šumskih radova i kontinuirano snabdjevanje drvoprerađivača drvnim sortimentima.

Pročitajte još

 Inače, drvna industrija učestvuje u prerađivačkoj industriji Srpske sa oko 17 odsto, te zapošljava oko petine ukupnog broja radnika u prerađivačkoj industriji.

Sa druge strane, kažu iz Biroa Vlade, unutar pojedinih sektora zabilježen je rast industrijske proizvodnje i to: u pojedinim oblastima metalne i elektro industrije, u oblasti proizvodnje papira i proizvoda od papira i u oblasti štampanja i umnožavanja snimljenih zapisa.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je za prvih pola godina pad od 3,3 odsto zabilježen i u oblasti vađenja ruda i kamena, dok je u oblasti proizvodnje i snabdijevanja strujom, gasom, parom zabilježen rast od 2,2 odsto.

Broj zaposlenih u industriji u julu ove godine, u odnosu u na prošlogodišnji prosjek manji je za 2,2 odsto.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije