Politika

LOVCI NA FOTELJE Široka koalicija na nivou BiH neće donijeti BOLJITAK GRAĐANIMA

Proces formiranja vlasti na nivou BiH uskoro bi mogao biti gotov. Po svemu sudeći, u njoj će učestvovati skoro sve velike političke partije, izuzev SDS i PDP, ali građani ne trebaju očekivati da će imati neke velike koristi od toga, niti da će se nešto bitno promijeniti u zemlji.

LOVCI NA FOTELJE Široka koalicija na nivou BiH neće donijeti BOLJITAK GRAĐANIMA
Foto: Klix/RAS Srbija

Ovako politički analitičari komentarišu najnoviji razvoj situacije oko formiranja vlasti na nivou BiH, nakon što su i SBB i Demokratska fronta prihvatili poziv SDA da naprave zajedničku koaliciju. Time će u vlasti, pored ove tri stranke, učestvovati i vladajuća koalicija iz Republike Srpske, kao i sve hrvatske političke partije.

Politički analitičar Slavo Kukić ističe da je sasvim jasno kako se koalicije prave zbog ličnih interesa, a ne interesa građana, te da stoga ni ne očekuje neke bitne promjene.

Nije to ni koalicija već su to mehanička partnerstva nastala iz nužde, spajanjem „nacionalnih reprezentacija“. Ništa se neće specijalno promijeniti. Stvaranje širih koalicija je zapravo samo dio đavoljeg plana proizvođenja utiska, percepcije unutar svog etničkog biračkog tijela, kako se dominantne političke partije same odriču dijela kolača u vlasti zarad nacionalnog jedinstva – smatra Kukić.

Dodaje da se u naredne četiri godine mogu očekivati puno snažnije blokade od strane pojedinih partija, a ne neki konstruktivni dijalozi i dogovori. Kukić kaže da će vrijeme pokazati kako će ta vlast funkcionisati, ali da se plaši da će naredne 4 godine biti obilježene blokadama i međusobnim prepucavanjima.

Foto: Klix/RAS Srbija
Foto: Klix/RAS Srbija

– Daj bože da u naredne 4 godine bude usvojeno bar 10 novih zakona. Skeptik sam. Mislim da BiH neće napraviti pomaka ni na putu ka društvu evropskih naroda niti ka većoj stopi zaposlenosti ili borbi protiv kriminala i korupcije. Prije bih rekao da će to biti vrijeme u kojem ćemo kao društvo i država biti dodatno destruisani – kategoričan je Kukić.

Pročitajte još

Slično mišljenje dijeli i politička analitičarka Tanja Topić, koja kaže da nas iskustvo uči da velike koalicije u BiH ne moraju nužno značiti i promjene na bolje kada su u pitanju obični građani.

– Široke koalicije mogu biti problematične, jer što je više partnera, pogotovo ako se oni razmimoilaze u programskim i ideološkim opredjeljenjima, to je teže donositi brza i efektivna rješenja. Iz prostog razloga jer morate pribaviti saglasnost svih partnera i time sam proces postizanja konsenzusa teče puno sporije – smatra Topićeva.

Dodaje da proces donošenja odluka u BiH ide dosta teško jer političke partije koje učestvuju u vlasti imaju različite poglede kako na uređenje BiH, tako i na mnoga druga pitanja.

– Postizanje konsenzusa do sada nije funkcionisalo u političkom životu BiH. S druge strane, svi akteri koji učestvuju u participiranju vlasti na nivou BiH, imaju dovoljno ucjenjivačkog kapaciteta da mogu uslovljavati jedni druge, što je još jedan faktor koji otežava funkcionisanje vlasti – ističe Topićeva.

Podjela ministarstava

Sudeći po dosadašnjim dogovorima, vlast na nivou BiH činiće više od 10 političkih partija, što će biti jedna od najširih koalicija na državnom nivou do sada. Iako su dobili poziv da i oni učestvuju u vlasti, SDS, PDP, SDP BiH i Naša stranka su tu ponudu odbile.

Kao što je već poznato, Srbima u Savjetu ministara BiH će, pored predsjedavajućeg, pripasti i tri ministarstva, dok će po tri ministarstva dobiti i bošnjačke, te hrvatske političke partije. Za sada je jedino sigurno da bi fotelju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH trebalo da preuzme Zoran Tegeltija, dok imena budućih ministara još niko nije zvanično potvrdio.