Magazin

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (2): Odličan u regulaciji holesterola i nivoa glukoze u krvi

Hrom je esencijalni mikroelement i važan je za metabolizam ugljenih hidrata, masti i proteina.

turska kuhinja
FOTO: MILOS VUJOVIC/ANADOLIJA

Pošto ga ljudski organizam ne proizvodi, on se mora unijeti kroz hranu. Hrom je važan mineral i dobro je poznat po regulaciji nivoa glukoze u krvi.

Ovaj mineral je široko rasprostranjen u raznim vrstama hrane, ali sadržaj se razlikuje u zavisnosti od obrade hrane, kao i od njenog geografskog porijekla. Naše tijelo apsorbuje samo male količine hroma i one se kao takve koriste za mnogobrojne funkcije.

Prednosti hroma

Regulacija nivoa glukoze u krvi

Kao što je rečeno na početku teksta, hrom je dobro poznat u regulaciji nivoa glukoze u krvi. On djeluje sa insulinom tako što povećava korišćenje glukoze. Istraživanja su pokazala da mnogi imaju niske vrijednosti hroma, posebno stariji ljudi, veoma aktivni i oni koji konzumiraju velike količine obrađenih ugljenih hidrata.

Naučno je potvrđeno da suplementacija hromom utiče na normalizaciju nivoa glukoze u krvi, odnosno kod osoba sa niskim vrijednostima glukoze podstiče njihovo povećanje, a kod osoba sa visokim vrijednostima utiče na njihovo smanjenje.

Zalihe energije

Hrom potpomaže snabdijevanje ćelija glukozom iz krvi i ukoliko nema dovoljno hroma, organizam neće moći da iskoristi energetske potrebe za glukozom. Stoga je hrom veoma važan kada su vrijednosti glukoze u krvi niske. To se može manifestovati kao zamor i osjećaj neispavanosti, što je direktna posljedica „energetskog pada”.

 Zdravlje srca

Istraživanja pokazuju da je hrom važan za održavanje normalnog nivoa holesterola u krvi, odnosno on asistira, to jest utiče na regulisanje holesterola kod zdravih odraslih osoba.

Kompozicija tijela (mišićna masa i procenat masti)

Još jedna funkcija hroma povezana s regulacijom glukoze u krvi odnosi se na tjelesnu kompoziciju. Istraživanja pokazuju da hrom povećava mišićnu masu u spoju sa intenzivnom fizičkom aktivnošću i kontrolisanim unosom kalorija. Pokazano je da suplementacija hromom potpomaže smanjenje tjelesne težine i procenta tjelesnih masti kod zdravih ljudi.

Pročitajte još

Šta može smanjiti nivo hroma u našem organizmu?

Iako hroma ima dosta u hrani, starije osobe apsorbuju samo 2% unijetog hroma. Loša ishrana takođe može biti uzročnik deficita hroma. Čak 90% testiranih u Sjedinjenim Američkim Državama nema dovoljno hroma u organizmu.

Naravno, mnogi nisu ni svjesni da je količina hroma u većini obrađene hrane veoma niska i da konzumiranje prerađenog šećera stimuliše potrošnju ovog izuzetno bitnog minerala iz našeg tijela. Prema tome, deficit hroma najviše zavisi od naše ishrane, to jest kvaliteta hrane koju svakodnevno unosimo, ali sa naglaskom na šećere, to jest kvalitet ugljenih hidrata i količinu kao i stepen prerađenosti.

Tokom trudnoće nivo hroma se smanjuje, ali ne i potrebe, što uzrokuje velik problem kod trudnica.

Još neki od uzroka koji „crpe” hrom iz našeg tijela jesu povećana fizička aktivnost, infekcije, psihičke traume i stres. Neki lijekovi takođe mogu otežati apsorpciju hroma, na primjer antacid (lijek koji neutrališe stomačnu kiselinu).

(Nastaviće se)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije