Hronika

MAJKA GLEDALA KAKO SKAČE SA 10. SPRATA Dramatični detalji spasavanja djevojčice (15) iz zapaljenog stana

Djevojčica (15) povrijeđena je u požaru koji je danas oko 13 sati izbio u stanu na 10. spratu zgrade. Nju su sigurne smrti spasli moleri iz Pančeva, koji su slučajno vidjeli da stan gori i čuli djevojku kako doziva pomoć s terase.

MAJKA GLEDALA KAKO SKAČE SA 10. SPRATA Dramatični detalji spasavanja djevojčice (15) iz zapaljenog stana
FOTO: VLADIMIR ŠPORČIĆ/RAS SRBIJA

Otrčao sam do zgrade i zvonio komšijama da izađu. Utom su petorica mladića utrčala u zgradu. Potom sam ispred zgrade vidio majku djevojčice. Dok su je spasavali, ona je vikala kćerki da pokupi kosu da joj je plamen ne uhvati, da legne, da izdrži. Bilo je strašno, žena je plakala. Svi smo bili u grču – priča komšija koji je danas gledao dramatično spasavanje djevojčice iz zapaljenog stana u Ulici Visokog Stevana na Dorćolu.

Plamen u stanu izazvala je slavska svijeća, prenosi Blic.

– Maloljetnica živi s porodicom i pošto im je juče bila slava, upalili su svijeću, kako nalažu običaji. Majka je otišla u prodavnicu, a djevojčica je ušla u kupatilo. Baš u tom momentu svijeća je pala na sto i najprije zahvatila stolnjak. Vatra se brzo proširila na namještaj i zahvatila čitav stan. Kada je primjetila dim, tinejdžerka je izašla iz kupatila, ali je stan bio u dimu, a vatra je kuljala. Preplašena, istrčala je na terasu i počela da doziva pomoć – kaže izvor i nastavlja.

Požar su prvi primjetili moleri, koji su na obližnjoj zgradi radili fasadu. Odmah su se organizovali da pomognu zarobljenoj i bespomoćnoj djevojci.

Pavle Gavura (36), Lazar Ereša (30), Nemanja Držajić (20), Nenad Janković (19) i Niko David (30) su heroji koji su iz plamena spasli tinejdžerku.

FOTO: JOVANA ALEKSIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: JOVANA ALEKSIĆ / RAS SRBIJA

– Kolege su me pozvale i rekle da gori zgrada! Odmah smo krenuli ka gore da vidimo kako možemo da pomognemo. Pokušali smo da provalimo vrata stana koji je gorio, ali nismo mogli – ispričao je Pavle za Blic detalje drame.

Onda su se, kako kaže, dosjetili da iz stana ispod probaju da spasu zarobljenu tinejdžerku.

Mene su na terasi ispod vezali i držali me, a djevojka je prešla sa druge strane terase i onda je skočila kod mene. Sve je trajalo oko 15 minuta – kaže on.

Dodao je da je djevojka u požaru teško povrijeđena.

– Mnogo mi je drago da je djevojka dobro, ali čuli smo da ima opekotine na oko 60 odsto kože – kaže Pavle.

Pročitajte još

Povrijeđena djevojčica, poslije završene dijagnostike u Urgentnom centru, prebačena je na Kliniku za plastičnu hirurgiju i opekotine, javio je Tanjug. Ima opekotine prvog stepena, a nagutala se i dima. Vatrogasci su poslije nekoliko sati uspjeli da ugase požar, koji se proširio i na sprat iznad i oštetio krov zgrade. Predsjednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović rekao je juče da će opština pomoći da se sanira šteta.

Stan kompozitorove sestre

Kako kažu komšije, djevojčica i njeni roditelji iznajmljuju stan, a vlasnica je sestra kompozitora Saše Miloševića Mareta, piše Kurir.

– Tinejdžerka tu živi kao podstanar već godinu dana, a vlasnica je Maretova sestra. Vidjeli smo i njega ovdje, potresao se – rekle su komšije.