Magazin

Malo ko zna pravi razlog: Otkriveno zašto se POSTI SRIJEDOM I PETKOM

U davnoj prošlosti, post je podrazumijevao potpuno uzdržavanje od hrane tim danima, da bi kasnije to bilo promjenjeno, pa danas kada govorimo o postu mislimo na odricanje samo od mrsne hrane u toku ova dva dana.

Malo ko zna pravi razlog: Otkriveno zašto se POSTI SRIJEDOM I PETKOM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na ove dane posti se tokom cijele godine, izuzev trapave sedmice, nedjelje nakon Vaskrsa. Vjerovatno ste čuli da se petkom posti zbog djece, ili da oba dana treba da poste roditelji, radi dobrobiti svog potomstva.Ovo je još jedna u nizu hrišćanskih zabluda, prenosi Krstarica.

Pročitajte još

Srijeda je posni dan jer je baš u srijedu Juda izdao Isusa Hrista. To je događaj koji je prethodio njegovom stradanju i zbog toga je crkva odredila srijedu kao dan molitve i uzdržavanja od mrsne hrane.

U petak svaki vjernik treba da posti, jer je to najtužniji hrišćanski dan. Dan kada je Isus Hrist mučen i razapet na krst.

Srijedom i petkom posti se na vodi, izuzev kada na ove dane padne praznik sa crvenim slovom ili svetitelj čije je ima u kalendaru napisano masnim slovima. U tom slučaju, dozvoljena je upotreba crnog vina i ulja

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu