Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MAŠA KRADE LJUBAV Ova porodica je pokazala HRABROST i udomila mladunče medvjeda (VIDEO)

Društvo
Autor:

Foto: H.M./Klix/RAS Srbija

Brda oko naselja Gunjani, koje se nalazi u opštini Kruševo u blizini Tarčina, prirodno su stanište nekoliko vrsta divljih životinja. Ipak, mještani Gunjana nisu ni sanjali da će se jednog dana brinuti o mladunčetu medvjeda koje se spustilo u selo nakon što je ostalo bez majke.

– Prije četiri dana mali medvjed je sišao u naselje i bukvalno tražio našu pomoć. Nahranili smo ga i vratili u šumu, međutim, opet se vratio. Pretpostavljamo da su mu majku ubili krivolovci – kaže jedna mještanka.

Situacija je nesvakidašnja, ljudi različito reaguju, a činjenica je da niko ne želi preuzeti odgovornost. Jedna porodica pokazala je više hrabrosti nego ostali i sklonila mladunče medvjeda u svoje dvorište.

– Zvali smo veterinara koji nam je rekao da je riječ o dvomjesečnoj ženki. Nazvali smo je Maša, a hranimo je kozjim mlijekom i medom. Već nam je prirasla srcu, bojim se da se ne vežemo još više, mada znamo da je ne možemo zadržati – rekla je porodica u čijem dvorištu medvjedica Maša trenutno boravi.

Želja im je da joj nađu sigurno utočište, kažu i otkrivaju da su im se već javljali trgovci životinjama.

– Nama je jedino bitno da Maša bude dobro, nećemo je prodavati nikome – poručuju.

Trajno utočište za medvjedicu Mašu još uvijek nisu pronašli, a stav uprave Pionirske doline još uvijek čekaju. Nadu im daje i Udruženje Kuterevo iz Hrvatske koje se bavi zbrinjavanjem mladunaca medvjeda za koje postoji opravdana sumnja da bez majki u prirodi ne bi preživjeli, a koje je već pokazalo interes za medvjedicu Mašu.

U većini zemalja medvjedi su zaštićena i ugrožena vrsta, a njihova prirodna staništa uglavnom su pod nadzorom države. U isto vrijeme, BiH nema prihvatilište, udruženje niti instituciju koja brine o medvjedima i drugim divljim životinjama. Prema Članu 29. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, ako je pronađena divlja životinja, higijenski servis obavezan je najbližem lovačkom društvu podnijeti zahtjev za njeno vraćanje u prirodu ako je to moguće, u suprotnom, životinja se predaje najbližem zoološkom vrtu koji je opremljen za njeno primanje. Ukoliko ni zoološki vrt nije u mogućnosti da primi životinju, ona se usmrćuje.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO