Kolumne

Meso

Stavovi domaćih proizvođača i prerađivača mesa, kad je riječ o načinu rješavanja problema prekomjernog uvoza iz Evropske unije, ni približno nisu usaglašeni. Štaviše.

Meso
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Prvi zahtijevaju hitno uvođenje posebnih carina i taksi na uvoz svježe i rashlađene svinjetine i junetine, čime bi domaće meso cjenovno bilo konkurentnije na tržištu BiH, a oni mogli da šire proizvodnju i više zarade. Drugi, opet, kukaju da bi ih ovakav scenario uništio, jer bi skočile cijene sirovine, pa bi morali da smanjuju proizvodnju i otpuštaju radnike. U tom slučaju, kako upozoravaju, i građani bi izvukli deblji kraj, jer bi i meso i sve prerađevine plaćali skuplje nego sada.

Jasno je da su mesoprerađivači orijentisani na nabavku sirovine iz EU, zbog čega ih pretjerano ne interesuje kako će završiti domaća primarna proizvodnja mesa. Oni traže da država ograniči količine mesa iz uvoza, ali da se ni za živu glavu ne poseže za nekakvim carinama i taksama.

Farmeri, međutim, tvrde da ih mesoprerađivači iskorištavaju, da šuruju sa uvoznicima, eskivirajući i zakone i mnoge procedure na granicama koje potvrđuju kvalitet onoga što uvozimo, odnosno jedemo.  

Pročitajte još

Bilo kako bilo, ovdje je manje važno ko je od njih u pravu, od onoga da li i šta država radi da ograniči uvoz mesa iz EU. A činjenica je da, bar dosad, nije urađeno ništa, tako da se i proizvođači i domaći mesoprerađivači badava prepucavaju i trve. Tačnije, niko s vrha ne pominje ni kvote, a još manje carine i takse, niti se njima bavi.

Iako su poljoprivrednici najavili da će, ako do tada ne budu uvedene zaštitne mjere, 4. maja ujutru blokirati granične prelaze ili samu zgradu Savjeta ministara BiH, u ovoj instituciji na posljednoj sjednici, održanoj prije par dana, zahtjev domaćih farmera nisu ni razmatrali. Na onoj pretposljednjoj, za uvođenje carina i taksi na uvoz svježeg i rashlađenog svinjskog i junećeg mesa glasalo je pet ministara, dok je isto toliko ministarskih glava bilo protiv. Dakle, ni blizu konsenzusa, iako se dan izlaska mehanizacije na ulice i granice i te kako približio, a farmeri, čini se, nikad nisu bili odlučniji da protestuju, koliko god bude bilo potrebno.

Poručuju da više nemaju šta da izgube, jer su, godinama se boreći s malim podsticajima i robom iz uvoza, već dovedeni do prosjačkog štapa.

Ako u djelo sprovedu ono što najavljuju, već za koji dan ćemo vidjeti da li se i koliko vlast trza na njihova upozorenja i šta je, povodom toga, spremna da preduzme. U stvari, da li su spremni išta da preduzmu, da domaće proizvođače hrane spasu muka u koje su zapali.

Prihvati notifikacije