Digitalna Srpska

MISIJA U OPASNOSTI Kompanija “Astrobotik” odustala od pokušaja da njen lender sleti na Mjesec

Američka kompanija “Astrobotik tehnolodži” saopštila je da odustaje od pokušaja da njen lender sleti na Mjesec, nakon što je pretrpio "kritičan" gubitak pogonskog goriva zbog curenja.

MISIJA U OPASNOSTI Kompanija “Astrobotik” odustala od pokušaja da njen lender sleti na Mjesec
FOTO: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/EPA

Samo nekoliko sati nakon što je lender lansiran iz američke države Floride u ponedjeljak, “Astrobotik” je objavio da je misija u opasnosti.

Lunarni lender nazvan Peregrin, nije mogao da se postavi u položaj direktno okrenut prema Suncu, vjerovatno zbog problema sa pogonom, navodi Astrobotik, prenosi CNN.

Kompanija je istakla da je to spriječilo letjelicu da napuni svoje baterije, a da je problem sa baterijom kasnije riješen.

Očigledan problem sa pogonskim sistemom, međutim, nije riješen.

Kompanija je navela da potencijalno slijetanje lendera na Mjesec, koje je bilo predviđeno za 23. februar, više nije u planu.

Pročitajte još

“Astrobotik tehnolodži” je prethodno saopštio da je njegova misija na Mjesec naišla na tehničke probleme, navodeći da je letjelica Peregrin imala problem koji ju je spriječio da svoje solarne panele stabilno usmjeri prema Suncu.

Kompanija je navela da bez mogućnosti punjenja baterija i održavanja napajanja misija neće moći da se nastavi, objavio je BBC.

Lender težak 1,2 tone lansiran je u ponedjeljak sa Kejp Kanaverala u Floridi pomoću rakete “vulkan”.

Cilj je bio da to postane prva američka misija u pola vijeka koja je izvršila meko slijetanje na Mjesec, kao i da prvi put to uradi jedna komercijalna kompanija.

Američka svemirska agencija (NASA) zakupila je prostor lendera za pet instrumenata za proučavanje lunarnog okruženja prije nego što pošalje astronaute kasnije tokom ove decenije.

Poslednji put su SAD pokrenule misiju slijetanja na Mjesec u decembru 1972. godine, kada su Džin Kernan i Harison Šmit iz Apola 17 postali 11. i 12. čovjek koji su hodali Mjesecom i taj događaj predstavlja vrhunac ere u kojoj je dominirala NASA.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu