Politika

“Misle da su mudri ako bacaju drvlje i kamenje” Dodik istakao da vlast u FBiH treba da vodi računa o načinu na koji govori o Srpskoj, pa se osvrnuo i na Eskobarove izjave

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da vlast u Federaciji BiH (FBiH) treba da vodi računa o načinu na koji govori o Republici Srpskoj, jer je Srpska strana u dejtonskom procesu i u svemu u BiH ravnopravna sa FBiH.

Milorad Dodik
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

U EU se ne može ići ako za sve svoje neuspjehe račun ispostavite Srpskoj i odbijate da izvršite dogovor iz jula, kada je utvrđeno šta ćemo raditi u kojem mjesecu napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Konstantne i neosnovane optužbe na račun Srpske, ističe Dodik, jasno govore da nisu uspjeli ništa da riješe i dogovore, te da im to služi da bi se opravdali onima koji su ih postavili i da očigledno ne biraju sredstva da bi to postigli.

– Svaki čovjek u BiH ima i oči i uši, i čuje i vidi da ti isti predstavnici `trojke` daju apsolutnu podršku ministru koji je svojim ponavljanjem krivičnog djela – davanje lažnog iskaza, ozbiljno narušio bezbjednosnu situaciju u BiH i tim svojim opasnim djelovanjem nastavlja da nanosi štetu i BiH i svim narodima koji ovdje žive – naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da bi u normalnim zemljama i među normalnim ljudima “štetočina kakav je  (ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan) Helez bio zaustavljen.

– Neka vode računa o tome šta govore, jer niko ovdje nije ni lud ni naivan – naveo je Dodik.

On je istakao da je uslov za dalji napredak ka EU putu jeste da se poštuju raniji dogovori koje su postigli i da svi spinovi neće pomoći, niti će Republika Srpska dozvoliti da se izigra ono što je prioritet.

– U septembru smo se dogovorili da riješimo pitanje Ustavnog suda BiH. To ne žele, što znači da su prekršili dogovor. Ako je tako, a jeste, dogovor je propao i ne postoji, sada bi da krivicu prebace na mene – naveo je Dodik.

Pročitajte još

Predsjednik Srpske je istakao da je na njihove laži već navikao.

– Ako neko misli da ćemo dopustiti da se ovakve neistine plasiraju i da ćemo ćutati, grdno se vara. Misle da su mudri ako bacaju drvlje i kamenje na SNSD i mene, ali i ta mudrolija ima svoj rok trajanja. Na kraju dana morate položiti račune i onda se vidi sve, i ko blokira i ko priča laži – naveo je Dodik.

Predsjednik je istakao da je krajnje vrijeme da se SAD prestanu miješati u unutrašnje stvari u BiH i da podmeću nogu svaki put kada politički predstavnici tri naroda i dva entiteta postignu neki dogovor.

BiH i njeni narodi zaslužuju konačno, 28 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da sami odlučuju o zemlji u kojoj žive, a ne da to rade razni marfiji i eskobari. Ti ljudi ne razumiju naš način života, naše vrijednosti. Oni nemaju pojma ni o Republici Srpskoj, ni o BiH, a još manje o tome šta narod želi, a i dalje bi da nešto uređuju, da se pitaju i nameću odluke. Jedini cilj im je da stvaraju probleme gledajući u svemu svoje interese – istakao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da “mnogi Bosanci vole da kažu da su veoma proamerički orijentisani, te da i on može otvoreno i glasno reći da su SAD probosanske”, predsjednik Srpske je odgovorio da Amerika može biti probosanska koliko hoće, kako to otvoreno i “ponosno” tvrdi Eskobar, i nastaviti da podržava isključivo muslimane, kao što su i radili sve ovo vrijeme, ali ta priča na ovom prostoru nikada neće imati perspektivu, već samo doprinosi raspadu BiH.

– U BiH ne žive samo muslimani, niti Bosanci, kako to kaže Eskobar, već tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i muslimani. A ako već SAD tvrde da podržavaju Dejtonski sporazum, a sankcionišu one koji ga, prema njihovom mišljenju, ruše, a u stvari se zalažu za njegovo poštivanje, onda bi Eskobar treba prvo da zna da ovakvim izjavama i prisustvom obilježavanju nepostojećeg praznika upravo on krši Dejton. Jedan takav isfrustrirani karijerista pokušava da nametne neke nove vrijednosti, nama, narodima koji to ne želimo. Mi imamo svoje vrijednosti i ne želimo američke, pogotovo da nam ih neko nameće silom, prijetnjama i ucjenama. Svakodnevno nas godinama bombarduju izjavama kako žele dobro BiH, a onda negiraju njen Ustav i činjenicu da ovdje postoje Republika Srpska i Federacija i tri konstitutivna naroda – naglasio je Dodik.

Ako žele dobro BiH, poručio je Dodik, onda neka je puste na miru da o njoj odlučuju domaći legitimno izabrani politički predstavnici tri konstitutivna naroda, a ne Amerikanci, i razni drugi neizabrani stranci.

Reagujući na Eskobarovu izjavu da je BiH, kako kaže, pod ozbiljnim stranim pritiscima i uticajima, Dodik je rekao da su i Eskobar i ta njegova priča o štetnom stranom uticaju toliko jadni i tragični, jer svi u BiH dobro znaju šta upravo Amerikanci godinama ovdje rade i provode.

– Šta i kako rade gledamo sad u Federaciji i jasno kažemo da to nećemo dozvoliti u Republici Srpskoj. U Srpskoj će se odluke donositi u institucijama u kojima sjede predstavnici naroda za koje su glasali na izborima, a o našoj sudbini neće odlučivati ni Amerikanci, niti bilo ko – poručio je Dodik.

On je naglasio da nikoga više ne iznenađuje samovolja i bezobrazluk američkih predstavnika na ovim prostorima, koji svojim nediplomatskim istupima brukaju najviše Ameriku.

– Amerikanci su shvatili da se situacija s Rusijom ne odvija onako kako su oni zamislili i očekivali i sada koriste svaku priliku da pokažu svoju silu i uticaj u svakom dijelu svijeta. Politika sankcija koju nastoje da nametnu Rusiji doživjela je propast i sada je samo ostalo da prijete drugim zemljama tražeći da se i one ukopaju i tako im se pridruže u tom njihovom političkom i ekonomskom ludilu – rekao je Dodik.

On je ponovio da je politika neutralnosti i nastavak održavanja dobrih odnosa sa Rusijom politika koju zastupa Republika Srpska od početka rusko-ukrajinskog sukoba i tako će biti i ubuduće, jer na taj način najbolje štitimo naše dugoročne interese.

Rusija je naš vjekovni saveznik, a Amerika i Velika Britanija su dokaz vjekovnih kalkulanata koji rade na štetu Srba, a u svom interesu. Kratki periodi normalnih odnosa sa SAD ne mijenjaju prethodnu tvrdnju, naprotiv, samo je dokazuju – naveo je predsjednik Srpske.

Kada je riječ o Eskobarovoj priči o korupciji u BiH, Dodik je rekao da to redovno ponavlja kao papagaj godinama, a kada pokuša da navede argumentovan primjer iznosi samo laži.

– Te njegove laži su veće od Amerike i možda je krajnje vrijeme da se nešto javno kaže o Eskobaru iz devedesetih godina i njegovoj omiljenoj temu – korupciji i iznudi u kojoj je lično učestvovao. Ako je ‘zaboravio’, sjetiće se – naveo je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije