Svijet

"MNOGO NEIZVJESNIH MJESECI" Psihijatar smatra da nas nakon korone, očekuje pandemija psiholoških problema

Zagrebački psihijatar Veljko Đorđević kazao je da nakon pandemije koronavirusa slijedi svojevrsna pandemija psiholoških problema.

"MNOGO NEIZVJESNIH MJESECI" Psihijatar smatra da nas nakon korone, očekuje pandemija psiholoških problema
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Zapravo nam sigurno nakon ove pandemije koju je uzrokovao virus slijedi svojevrsna pandemija psiholoških problema. Slijedi nam još dosta neizvjesnih mjeseci, još puno toga o virusu ne znamo i dok čekamo da nauka odgovori na brojna i kompleksna pitanja, ne preostaje nam ništa drugo nego sačuvati zdravi razum. mobilizovati svoje pozitivne snage usmjeriti se koliko možemo u svakodnevne aktivnosti, ali i zatražiti stručnu pomoć ako je potrebna govori Đorđević, prenosi 24sata.

U ovoj pandemiji i porastu smrtnih slučajeva posljednjih dva mjeseca, porodice se jako teško nose sa smrću svojih članova. Teško se nose s činjenicom da njihovi bližnji umiru u bolnicama. Sami. Bez opraštanja, ispraćaju ih u najužem krugu ljudi.

– Porodice svoje preminule gotovo da nisu vidjele od ulaska u bolnicu do iznošenja u zatvorenom sanduku. Nema pravog oproštaja. Pa se pitam, jesmo li tu u svim bolnicama u Hrvatskoj definisali protokole odvijanja komunikacije s oboljelima. Zadnjih mjeseci psihijatrijske su nam ordinacije natrpane ljudima kojima je netko preminuo a nisu se oprostili. Poseban je problem kada su osobama umrli članovi porodice (stariji otac ili majka), a oni misle da su upravo oni donijeli njima virus jer još nisu znali da imaju simptome. Osjećaju zbunjenost, kajanja, krivnju, patnju. A kod dijela njih to će prijeći u kompleksno žalovanje, ponekad u neki oblik PTSP-a. Za sada je to poremećaj prilagođavanja – objašnjava Đorđević.

Prihvati notifikacije