Društvo

PSIHOLOGIJA PANDEMIJE Postoji razlog zašto pacijenti pokušavaju SAMOUBISTVO u kovid bolnicama

U posljednje vrijeme sve češće do nas dolaze tragične vijesti o pokušajima samoubistava.

PSIHOLOGIJA PANDEMIJE Postoji razlog zašto pacijenti pokušavaju SAMOUBISTVO u kovid bolnicama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prije neki dan, pacijent (75) u KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu izvršio je samoubistvo skokom sa prvog sprata ove zgrade. Kako saznaje Telegraf, muškarac je u ovoj bolnici ležao jer se liječio od korona virusa i nije bio životno ugrožen.

Takođe, danas nas je dočekala vijest da je pacijent zaražen korona virusom skočio kroz prozor leskovačke kovid bolnice, pokušao sebi da prereže vrat i potom preminuo. A juče nas je sve potresla i vijest o 14-godišnjoj djevojčici iz Valjeva, koja se otrovala lijekovima jer je roditelji nisu pustili na žurku.

Stoga se opravdano pitamo u kojoj mjeri je pandemija korona virusa pogodila naše mentalno zdravlje. U potrazi za odgovorima, obratili smo se psihologu Aleksandri Janković, piše Telegraf.

Činjenica je da je boravak u takvoj atmosferi gdje su svuda naokolo teški bolesnici doslovno bore za vazduh, potresan i za one sa najstabilnijim mentalnim sklopom. Svakako ovakvo okruženje ne može da bude bez uticaja na one koji leže u kovid bolnici čak i kada je njihova klinička slika lakša.

– Boreći se iz dana u dan sa tegobama, osoba počinje da razvija neku vrstu depresivnosti. Ukoliko su to hipersenzitivni ljudi, koji su već skloni tome da stvari vide na pesimističan način, nije rijetko da se kod njih pojave suicidalne ideje, koje ponekad mogu da se završe fatalnim ishodom – kaže Aleskandra.

U velikom broju slučajeva to su ljudi koji imaju neku vrstu predispozicije da lošije reaguju na stresne situacije.

– Sa druge strane postoje i takve osobe koje su u veoma teškom zdravstvenom stanju, ali izvlače se zahvaljujući svom “nepopravljivom optimizmu”- tvrdi psiholog.

Nije puno lakša ni izolacija

Iako je naravno ljudima u kovid bolnicama najteže, ne postoji niko na koga ova pandemija nije uticala. Budući da je čovjek društveno biće, najteža kazna za sve nas jeste izolacija ili samoća, i baš je to nešto sa čim se čovjek psihički najteže bori.

Jankovićeva je objasnila da je ovo velika kriza za čitavo čovječanstvo, ali ona veruje da iz svake krize čovjek može da izađe jači i bolji. Svi se osjećamo kao da nam je neko izvukao tlo pod nogama, a na nama je kako ćemo da se dočekamo.

Naravno to se odnosi na odrasle, mentalno zrele ljude, međutim, često smo skloni tome da zaboravimo na one koje je pandemija korona virusa omela u odrastanju. Aleksandra smatra sa su adolescenti dio populacije kojima je ova pandemija pala najteže u psihološkom smislu.

– Jako je važno voditi računa o adolescentima, jer naivna je pretpostavka  da oni nemaju problema ili da su njihovi problemi banalni. Nikako ne možemo banalizovati njihove probleme – upozorila je Aleksandra.

Ona je naglasila da roditelji sada zaista moraju da pokažu ekstremni napor, i da se bave “sitnim” problemima koji muče njihovu djecu.