Politika

"Moramo da sarađujemo ako želimo da idemo naprijed" Predsjednik Srpske istakao da je za Srpsku jedan od najvažnijih prioriteta da gradi kolaboraciju sa svima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da za Srpsku ostaje jedan od najvažnijih prioriteta da gradi saradnju sa svima, a da se dvojac koji predstavlja bošnjački faktor u Predsjedništvu BiH tokom boravka u Antaliji potrudio da iznosi stavove koji samo mogu da naštete BiH.

MILORAD DODIK
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je istakao da za Republiku Srpsku ostaje jedan od najvažnijih prioriteta da gradi saradnju sa svima i da ojača odnose sa prijateljskim zemljama, koji su se pokazali kao tradicionalno dobri.

Nakon posjeta Rusiji i Bjelorusiji, Dodik je naveo da je za Srpsku važno i učešće na Diplomatskom forumu u Antaliji, gdje su imali priliku razgovarati s ljudima koji razumiju složenost odnosa u BiH i žele da čuju stav Srpske.

– Jedan dio Zapada i dalje ostaje i slijep i gluv za ono što Srpska poručuje, ali sve je više onih koje zanima šta imamo reći i to je ono što nas raduje. Imali smo priliku da čujemo neke važne poruke i u Antaliji – naveo je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Te poruke su, kaže, bile jače i zvučnije od svakog pokušaja dijela BiH da negira prava Srpske i da je predstavi kao destruktivni faktor.

Prema njegovim riječima, dvojac koji predstavlja bošnjački faktor u Predsjedništvu potrudio se da ponizi BiH i iznosi poruke i stavove koji mogu samo da nanesu štetu BiH.

Pročitajte još

– Čuli smo i ministra spoljnih poslova, koji je iznosio stavove koji pokazuju da Bošnjaci i dalje imaju naviku da kad god se nađu u poziciji da razgovaraju izvan BiH, trče da optužuju Republiku Srpsku, kao da nisu ni svjesni da bez Srpske ne mogu da donose odluke i da na kraju dana moramo da sarađujemo ako želimo da idemo naprijed – napomenuo je Dodik.

To odsustvo svijesti, smatra Dodik, veliki je problem za Bošnjake, jer pokušavajući da nađu podršku za svoju unitarističku politiku, uništavaju svaki napredak koji se zajedno postigne.

– Gledali smo jednog Denisa Bećirovića koji je u Turskoj ponovo pokušao da plasira lažni narativ o NATO putu i da optuži Srpsku za sve što postoji. Ipak, javnost u BiH dobro zna na koji način je taj isti Bećirović narušio odnose s tom zemljom – podsjetio je Dodik.

On je dodao da skandal koji je Bećirović izazvao insistiranjem na imenovanju ambasadora koji nije prihvatljiv Turskoj, teško da će tamo zaboraviti, koliko god pokušavao da sve to zamagli pričom o nekim separatistima koji mu se priviđaju, kao i svojim izjavama koje obiluju mržnjom prema svemu što je srpsko.

– Takvog čovjeka više nigdje ne doživljavaju kao ozbiljnog, a samim tim ni BiH gdje god se on pojavi – ocijenio je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije