Zabava

NAJSTARIJI U SVIJETU Na Balkanu pronađen sir star 7.200 godina

Analizom masnog ostatka iz grnčarije sa dalmatinske obale otkriven je dokaz o fermentisanom mliječnom proizvodu – mekom siru i jogurtu starom oko 7.200 godina.

NAJSTARIJI U SVIJETU Na Balkanu pronađen sir star 7.200 godina
FOTO: PROFIMEDIA

-Ovo je poguralo unazad pravljenje sira za 4.000 godina izjavila je Sara Meklur, profesorka antropologije.

Prisustvo mlijeka u grnčariji u ovom području zabilježeno je prije 7.700 godina, 500 godina prije pojave fermentisanih proizvoda. DNK analizom populacije u tom regionu ustanovljeno je da su odrasli bili netolerantni na laktozu, ali da su djeca mogla konzumirati mlijeko do desete godine bez ikakvih problema.

– Prvo smo imali mlijeko, koje je vjerovatno grijano za djecu jer je dobar izvor hidratacije – navela je Meklur.

Međutim, 500 godina kasnije, istraživači su otkrili pomak sa čistog mlijeka na fermentisane proizvode, takođe u grnčariji ali novog oblika, navodi portal Phys.org.

– Proizvodnja sira je bila dovoljno važna da ljudi naprave novu vrstu posuda. Ovdje imamo kulturni pomak – istakla je Meklur.

Istraživači su uz pomoć izotopa ugljenika ispitali masne ostatke u grnčariji pronađenoj sa dva lokaliteta u Dalmaciji – Pokrovniku i Danilo Bitinju, te odredili njihovu starost. Oni su naveli da je mljekarstvo – a posebno pravljenje sira i fermentisanog mlijeka – otvorilo vrata sjeverne Evrope za farmere, jer je smanjilo smrtnost među novorođenčadi, a odraslima obezbijedilo hranjive sastojke, jer se u procesu fermentacije gubi laktoza, prenosi Blic.

(M.IM.,Phys.org)

Prihvati notifikacije