Biznis

Najveće promjene se očekuju u kancelarijskim poslovima: Vještačka inteligencija mijenja do 3 miliona radnih mjesta u Njemačkoj

Brzim uvođenjem sistema sa vještačkom inteligencijom (AI) u kompanije, mnogi zaposleni u Njemačkoj moraju da se pripreme za ozbiljne profesionalne promjene.

vještačka inteligencija
FOTO: UNIVERSITY OF MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Do tri miliona radnih mjesta u Njemačkoj očekuje promjene do 2030, što je sedam odsto ukupnog broja zaposlenih, prema posljednjem istraživanju globalnog instituta Mekinsi (McKinsey MGI), predstavljenom u četvrtak.

Scenario stručnjaka Mekinsija pretpostavlja ubrzano uvođenje AI sistema u SAD i Evropi. To može dovesti do automatizacije skoro trećine radnih sati do 2030.

Do 2035. udio bi u EU mogao da poraste čak na 45 odsto. Prema proračunima, skoro 12 miliona promjena posla bi moglo biti neophodno u Evropi i Sjedinjenim Državama do 2030.

U Evropi je to 6,5 odsto trenutnih radnih mjesta. Autori vide ovaj trend kao rizik za tržište rada.

S jedne strane, visokokvalifikovana i natprosječno plaćena radna mjesta teško mogu da budu popunjena. S druge, moguća je prevelika ponuda radnika u sektoru niskih plata.

Pročitajte još

Najveće promjene se očekuju u kancelarijskim poslovima i u administrativnim odjeljenjima kompanija i javnih institucija. Više od svake druge promjene posla zbog vještačke inteligencije (54 odsto) u Njemačkoj je iz ovog sektora.

Uz Italiju, Njemačka je posebno pogođena jer poslovi u kancelariji čine visok udio ukupne zaposlenosti.

Služba za korisnike i prodaja slijede sa 17 odsto, pa proizvodne aktivnosti sa 16 odsto.

U ovim uslovima, stručnjaci iz Mekinsija očekuju pozitivne ekonomske efekte.

Ubrzanim uvođenjem vještačke inteligencije i efikasnim daljim osposobljavanjem zaposlenih u evropskoj privredi, godišnja stopa rasta produktivnosti može da se poveća na tri odsto do 2030, prenosi DPA.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu