Biznis

Nakon dvije godine gubitaka: Reno se vratio na STAZE PROFITA

Francuski proizvođač automobila Reno objavio je danas da je u 2021. godini ostvario pozitivan poslovni rezultat koji je nadmašio očekivanja, nakon dvije uzastopne godine gubitaka kojima su doprinijeli i kovid pandemija i kasniji problemi sa nabavkom čipova.

Nakon dvije godine gubitaka: Reno se vratio na STAZE PROFITA
FOTO: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA

Reno, koji je u savezu s japanskim Nisanom i Micubišijem, saopštio je da je njegov udio u neto dobiti grupe 888 miliona evra (1,0 milijardi dolara), dok su analitičari u anketi Refinitiva predviđali 818,7 miliona evra, izvještava Rojters.

Profitabilno poslovanje je rezultat velikog restrukturiranja kompanije, sprovedenog s ciljem smanjenja fiksnih troškova, uz fokusiranje na proizvodnju najprofitabilnijih modela i na najvažnija Renoova tržišta.

Pročitajte još

Neto profit dolazi poslije ogromnog gubitka od 8,01 milijardu evra iskazanog prethodne godine i gubitka od 141 milion evra u 2019., prvog koji je zabilježen u periodu od deset godina.

Operativna marža grupe od 3,6 posto takođe je premašila vlastita očekivanja kompanije, koja je ciljala isti nivo marže kakav je imala u prvoj polovini godine od 2,8 odsto.

Iz Renoa su dodali da su prošle godine zabilježili pozitivan novčani tok od 1,6 milijardi evra i da su plan smanjenja troškova završili godinu dana prije roka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu