Svijet

OZBILJNO UPOZORENJE Pandemija virusa korona potkopala mentalno zdravlje miliona ljudi

Pandemija virusa korona stvorila je globalnu krizu mentalnog zdravlja, podstičući stresove i potkopavajući mentalno zdravlje miliona ljudi.

klimaks
FOTO: LADDER TO LEARN/YOUTUBE/SCREENSHOT

Upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija uoči obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra.

Još prije pandemije koja je izbila 2019. godine procjenjuje se da je jedna od osam osoba u svijetu živjela s mentalnim poremećajem, a kovid 19 je dodatno doveo u pitanje mnoge aspekte mentalnog zdravlja, upozorava Organizacija zalažući se da mentalno zdravlje i dobrobit postanu globalni prioritet.

Prema dosadašnjim procjenama vidljiv je porast anksioznih i depresivnih poremećaja za više od 25 odsto tokom prve godine pandemije. U isto vrijeme, usluge mentalnog zdravlja ozbiljno su poremećene, a razlike u liječenju mentalnih poremećaja između bogatih i siromašnih dodatno su se povećale.

Pročitajte još

U mnogim zemljama je i dalje nedovoljno usluga, vještina i finansijskih sredstava dostupnih za mentalno zdravlje, ističe Organizacija pozivajući na povećanje brige kako bi cijeli spektar potreba mentalnog zdravlja bio zadovoljen kroz mrežu dostupnih, pristupačnih i kvalitetnih usluga i podrške u zajednici.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, oko milijardu ljudi ima mentalni poremećaj i svako, bilo gdje, može biti pogođen.

Prvi znakovi problema mentalnog zdravlja najčešće se javljaju već u doba djetinjstva i adolescencije, a ako ne dobiju potrebnu pažnju i tretman, mogu imati značajan uticaj na dalji život.

Istraživanja pokazuju da je zdravstvena pismenost odraslih značajna u zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih jer znači rano prepoznavanje, primjereno djelovanje i destigmatizaciju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu