Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAKON PROZIVKI NA RAČUN MUP KS Sudskoj policiji FBiH zabranjeno da preuzima uhapšene bez medicinske dokumentacije

Hronika
Autor:

Foto: Srpskainfo

Predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH FBiH Milorad Novković donio je naredbu kojom je zabranio Sudskoj policiji FBiH da od pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo preuzima osobe uhapšene u sklopu istrage o ubistvu dva policajca, bez medicinske dokumentacije, saznaje portal “Dnevno”.

Naredba je uslijedila nakon što je ovaj portal objavio uznemirujuće fotografije brutalno isprebijanih osoba koje su bila privedene, a potom ispitivana i mučena od pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo.

Isti izvor navodi da je advokat Bojan Veselinović podnio Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo zbog sumnje da su počinili krivična dijela nanošenje teške tjelesne povrede, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, a sve u vezi sa krivičnim djelom saučesništvo.

Advokat je podnio prijave u ime privedenih Miloša Obradova, Stefana Samardžije i Srđana Sokolovića.

Prema saznanjima ovog portala, sarajevska policija brutalno je pretukla i Slavena Dakića, koji je uhapšen zbog krivičnog djela teška krađa i sprečavanje dokazivanja krivičnog djela.

Nakon objave slika i informacija o brutalnom prebijanju Srba po vjerskoj i nacionalnoj osnovi od pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, mnogi su se počeli ograđivati od postupaka svojih kolega, napominjući da njihovo postupanje ne predstavlja ni čin, ni stav njih samih.

Isti izvor navodi da je, nakon vijesti o brutalnom prebijanju osoba privedenih u akciji nakon ubistva dva policajca koji su potom pušteni na slobodu, jedan od načelnika Sipe pozvao policijskog komesara Mevludina Halilovića i upitao ga šta su to ljudima uradili, te najavio da će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu.

Halilović se još nije oglasio povodom navoda da su uhapšeni mučeni.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO