Digitalna Srpska

Naučnici prepustili upravljanje: Vještačka inteligencija preuzela kontrolu nad kineskim satelitom

Kineski državni mediji javljaju da su naučnici prepustili kontrolu vještačkoj inteligenciji (AI) nad satelitom u orbiti Zemlje.

satelit
FOTO: NASA VIDEO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Cilj naučnika je bio da vide kako će se AI ponašati dok upravlja objektom u svemiru tokom 24 sata bez intervencije čovjeka, a riječ je o satelitu Qimingxing 1.

Rezultati su objavljeni u časopisu Geomatics and Information Science Univerziteta Vuhan. Navodno, AI je odabrao nekoliko lokacija na Zemlji te je izdao instrukcije satelitu Qiminxing da ih “bolje pogleda”. Međutim, zašto se AI tehnologija odlučila na takva uputstva, naučnici nisu objavili. Jedna od odabranih regija je bila Patna, stari grad na sjeveroistoku Indije blizu rijeke Gang, koji je dom Biharskog bataljona, ogranka indijske vojske koji se 2020. godine sukobio s kineskim snagama u dolini Galwan duž sporne granice.

Vještačkoj inteligenciji je takođe prioritet Osaka, jedna od najprometnijih luka u Japanu koja povremeno prima brodove američke mornarice, a koji djeluju u Pacifiku.

Dosad su većini satelita bili potrebni specifični ciljevi ili zadaci da bi funkcionisali, a neočekivana dešavanja poput ratova ili zemljotresa mogli bi pokrenuti zadatak ili satelit može biti programiran za stalna osmatranja određenih ciljeva.

Tim naučnika tvrdi da, iako se AI tehnologija sve više koristi u svemirskim misijama uključujući prepoznavanje slika, mapiranje putanja leta i izbjegavanje sudara, ona nikad ranije nije dobila kontrolu nad satelitom, a to je rezultiralo gubitkom vremena i resursa.

Kina u orbiti ima više od 260 satelita za “daljinsko otkrivanje”, ali oni često rade “uprazno” u svemiru prikupljajući “vremenski osjetljive podatke niske vrijednosti” bez nekog određenog cilja. Sateliti imaju kratak životni vijek i visoku cijenu, a naučnici tvrde da je ključno maksimalno iskoristiti njihove mogućnosti novim orbitalnim aplikacijama.

Pročitajte još

Naučnici su predložili da ako otkrije objekte ili aktivnosti, satelit pod kontrolom AI tehnologije može upozoriti određene korisnike poput vojske, administracije za nacionalnu sigurnost i druge relevantne institucije, prenosi Klix.

Međutim, da bi AI tehnologija bila efikasna, mora imati temeljnu svijest o svijetu, odnosno mora naučiti ne samo kako prepoznati vještačke i prirodne objekte, nego i razumjeti zamršene i stalno promjenjive veze između njih i mnogih ljudskih zajednica.

– Proces donošenja odluka kod AI tehnologije ekstremno je složen. Mašina pri planiranju dnevnog rada treba uzeti u obzir mnoge faktore, kao što su uslovi u realnom vremenu, oblaci, uglovi kamere, vrijednosti i granice mobilnosti satelita – navode kineski mediji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije