Društvo

NE PRIMIJENJUJE SE KOD DJECE I TRUDNICA Dr Jovanović tvrdi da se niko neće vakcinisati BEZ LJEKARSKOG PREGLEDA

Penzioneri mogu da prime američko-njemačku vakcinu bez problema, dok je prvi kontingent ruske bio ograničen na ljude do 60 godina.

NE PRIMIJENJUJE SE KOD DJECE I TRUDNICA Dr Jovanović tvrdi da se niko neće vakcinisati BEZ LJEKARSKOG PREGLEDA
FOTO: ABIR SULTAN/EPA

Nadležni vjeruju da će pola miliona doza ruske vakcine koje uskoro stižu biti bez ograničenja za penzionere.

Više od 150.000 građana prijavilo se preko E-uprave da želi da se vakciniše, a doktorka Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut“, pozdravila je toliki odziv građana.

– Kada je riječ o vakcinaciji djece, sve vakcine koje se proizvode i koje su u upotrebi tačno su definisane za uzrast koji može da bude obuhvaćen. Fajzerova je definisana za uzrast od 16 pa više godina. Važno je poštovati uputstvo za samu vakcinu. Sama borba protiv virusa se brzo razvijala. Svaka od vakcina može da bude u upotrebi kad prođe adekvatne kontrole. Kliničke studije se sprovode za određene uzrasne populacije i uvjerena sam da ćemo imati vakcinu za mlađe uzraste. Do tada poštovaćemo preporuke proizvođača. To znači, od 18 godina pa naviše za sputnjik V, a od 16 pa naviše godina za Fajzerovu. One su trenutno dostupne na našem tržištu – poručila je doktorka.

Što se penzionera tiče, Fajzerova vakcina nema nikakva ograničenja kada su u pitanju stariji ljudi, a što se sputnjika V tiče, prvi kontingent je, bio za osobe do 60 godina, dok drugi, koji se uskoro očekuje, od 500.000 doza, neće imati ograničenja, pišu Novosti.

Verica Jovanović potvrđuje da Fajzerovu vakcinu mogu primiti i starije osobe, bez obzira na godine.

– Fajzerova vakcina nema ograničenja. Kada je u pitanju sputnjik V, očekujemo nove količine vakcine i kada budu stigle, tačno će se znati uslovi. Očekujemo da ni tu neće biti ograničenja. Onako kako bude u instrukcijama same vakcine, tako će biti predstavljeno javnosti. Neće biti nikakvog rizika tokom vakcinacije – kaže Jovanovićeva i dodaje da „niko neće doći na vakcinalni punkt bez pregleda ljekara, koji će takođe određivati koju vakcinu ko može da primi“.

Pročitajte još

Dr Tanja Jovanović, virusolog s Medicinskog fakulteta u Beogradu, istakla je da je potpuno svejedno koju ćemo vakcinu primiti, jer je imunitet koji se razvija poslije vakcinacije potpuno identičan nezavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine.

– Kada je registrovana od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS), znači da se radi o vrlo bezbjednoj, vrlo efikasnoj vakcini koja ima svoj određeni cilj – istakla je Jovanović.

Takođe kaže i da još uvijek nemamo dovoljno iskustva s virusom i ukoliko žene planiraju trudnoću ili ukoliko su trudne, ne treba da prime vakcinu. Dodaje da to ne znači da vakcina nije bezbjedna, već da samo nije urađeno dovoljno ispitivanja.

Direktor kancelarije za E-upravu Mihajlo Jovanović je rekao da su u toku intenzivne pripreme da stariji od 74 godine budu do kraja nedjelje pozvani na vakcinaciju.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže da će prioritet imati oni koji boluju od više hroničnih oboljenja, na primjer, dijabetesa, hipertenzije i bolesti bubrega. Posle njih pozivaće se oni koji imaju od 64 do 74 godine.

– Izabrani ljekar imaće zadatak da pozove pacijente i obavesti ih da mogu da dođu u dom zdravlja i da prime vakcinu – naveo je Đerlek i dodao da će se, ako sve bude kako treba, imunizacija okončati do sredine juna: – Mladi u najgorem slučaju na red mogu da stignu početkom maja.

Dr Srđa Janković: Alergični na penicilin mogu da se pelcuju

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone dr Srđa Janković je gostujući u jednoj televizijskoj emisiji o Fajzerovoj vakcini, koju je primio, rekao je da bi primio i bilo koju drugu ako se dokaže da je dobra, ali da je ova u tom trenutku bila dostupna za njega i njegove kolege.

– Vakcina neće pomoći ako je neko već zaražen. PCR test se ne radi pred vakcinaciju – kazao je Janković i istakao da oni koji su alergični samo na penicilin nemaju od čega da strahuju, jer penicilin nije komponenta vakcine, budući da je veliki broj ljudi alergičan upravo na to.