Svijet

"Nećemo dozvoliti satelitsku državu" Aljbin Kurti uoči sastanka u Briselu

Premijer Kosova Aljbin Kurti, uoči nove runde dijaloga sa Srbijom u Briselu, poručio je da neće dozvoliti stvaranje bilo kakvog oblika Republike Srpske na sjeveru Kosova.

Aljbin Kurti
FOTO: ERKIN KEÇI/ANADOLIJA

 Na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 2. maja biće predstavljen nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, što je ključna tačka pregovora rekao je Kurti tokom ekonomskog foruma u ​​grčkom gradu Delfi.

Pročitajte još

Dodao je da nije video nacrt o ZSO koji će biti predstavljen u Briselu.

– S obzirom na insistiranje Brisela, rado ću vidjeti kakav su nacrt pripremili, iako mislim da bi bilo bolje da su ga prvo predstavili u Prištini. Ali, obezbjediću da se ispuni ono što je već dogovoreno 27. februara u Briselu, postojanje odgovarajućeg nivoa samouprave srpske zajednice po najvišim međunarodnim evropskim standardima za zaštitu manjina – rekao je Kurti.

Istakao je da neće dozvoliti “satelitsku državu”.

– Ono što nećemo dozvoliti je pravo na teritorijalizaciju i stvaranje bilo čega što bi ličilo na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini. Nećemo dozvoliti satelitsku državu destruktivne suštine koja bi podrila suverenitet Kosova – naglasio je Kurti.

On je naveo da vidi sličnosti sa Rusijom u odnosima Srbije sa susjednim zemljama.

– Međutim, naša zemlja je normalna demokratska zemlja koja daje pojedinačna i druga prava svojim građanima, ali ne dozvoljava teritorijalizaciju na etničkoj osnovi, jer je to protiv demokratije i republike – istakao je Kurti.

Dodao je da on kao premijer “služi” svim građanima Kosova bez obzira na etničku, društvenu ili vjersku pripadnost i da će u Briselu obezbjediti “ustavnost i zakonitost na cijeloj teritoriji Kosova”.

– Suverenitet i teritorijalni integritet su nešto što se ne smije narušavati. Želim normalne odnose sa Srbijom, evropske odnose, dobrosusjedske odnose. Zaštita manjina nam je važna. Ali ne možemo da damo izvršnu vlast lokalnoj zajednici, jer izvršna vlast pripada Vladi i opštinama – izjavio je Kurti.

Dodao je da želi da ojača javne usluge koje će biti ponuđene svim građanima bez obzira na nacionalnu pripadnost, prenosi Kosovo onlajn.

– Sačekajmo da vidimo kako će se održati sastanak u Briselu – zaključio je Kurti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije