Društvo

"NEMOJ I TI BITI GUBITNIK" Pokrenuta kampanja protiv izgradnje malih hidroelektrana (VIDEO)

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pokrenula je kampanju protiv izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu jer smatraju da je to igra u kojoj svi gubimo.

"NEMOJ I TI BITI GUBITNIK" Pokrenuta kampanja protiv izgradnje malih hidroelektrana (VIDEO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz WWF navode da su, iako energiju crpe iz obnovljivih izvora, male hidroelektrane štetne za okoliš jer zagađuju i isušuju rijeke. Osim toga, male hidroelektrane (mHE) nisu ni učinkovite iako im je 2018. na Balkanu bilo dodijeljeno 70 posto državnih poticaja, generisale su samo 3,6 posto ukupne električne energije.

Ističu da izgradnjom malih hidroelektrana svako od nas gubi, i to višestruko: gubi rijeke i nacionalne parkove koji se isušuju, endemske vrste riba, plodno tlo, radna mjesta i još mnogo toga.

Javnost podsjećaju da je glavni motiv za gradnju malih hidroelektrana na rijekama izrazito štetan sistem poticaja za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana (OIE). Zahvaljujući tom sistemu, građani Bosne i Hercegovine isplatili su milione evra subvencija privatnim investitorima, a istovremeno gube nevjerojatne prirodne vrijednosti i resurse.

Da podigne svijest o svim tim gubitcima, WWF je pokrenla kampanju u Bosni i Hercegovini i regiji s ciljem obustave davanja državnih poticaja za male hidroelektrane jer bi bez njih većina od čak 2.700 projekata izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu bila neisplativa, a onda i zaustavljena.

– Nemoj i ti biti gubitnik, potpiši peticiju na losingrivers.com/bih i pridruži se borbi za spas rijeka u Bosni i Hercegovini i regiji – saopšteno je iz WWF.