Politika

Nešić pozvao na izmjene Zakona o lijekovima “Omogućiti entitetima da direktno nabavljaju vakcine od proizvođača”

Zvanična informacija da BiH neće dobiti vakcine preko Kovaks mehanizma jer proizvođač vakcina "Fajzer" traži sklapanje sporazuma sa BiH, a kojeg nema ni na vidiku, jasno govori o nesposobnosti Ministarstva civilnih poslova BiH da djeluje efikasno i pravovremeno u interesu zaštite života građana.

Nešić pozvao na izmjene Zakona o lijekovima “Omogućiti entitetima da direktno nabavljaju vakcine od proizvođača”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poručio je ovo danas predsjednik DNS Nenad Nešić, koji je ponovo apelovao na predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltiju da hitno predloži izmjene i dopune Zakona o lijekovima BiH kojim bi u uslovima pandemije bilo omogućeno entitetskim institucijama da vakcine nabavljaju direktno od proizvođača, kao što to radi i Srbija.

Pročitajte još

– Ako treba da kleknem pred njega da to uradi, evo klečim i molim jer su u pitanju ljudski životi! Mnogo proizvođači, poput “Fajzera” i “AstraZeneke” ne žele da razgovaraju sa posrednicima i vakcine prodaju isključivo vladama. Dvije rečenice u zakonu mogu spasiti mnogo života i zar uopšte treba imati dilemu da li usvojiti te dvije rečenice – kaže Nešić.

On podsjeća da BiH ima najveću stopu smrtnosti u regionu, od posljedica korona virusa – 2.646 osoba.

– Nažalost, umirale su i čitave porodice, i zato ljudski ne razumijem inertnost Savjeta ministara i nadležnih institucija. Zato ih ponovo molim i klečim pred njima da izmijene zakon i omoguće institucijama da direktno, bez posrednika, nabavljaju vakcine kako bi ih mogli brzo kupiti od što više proizvođača i vakcinisati što veći broj stanovništva – poručio je Nešić.