Svijet

NOVO ODGAĐANJE Ublažavanje blokade u Holandiji tek sredinom maja

Holandija je odgodila dalje ublažavanje mjera blokade do 18. maja dok je stopa infekcije i dalje visoka, a bolnice se bore sa velikim brojem pacijenata, saopštila je Vlada.

NOVO ODGAĐANJE Ublažavanje blokade u Holandiji tek sredinom maja
FOTO: PAUL BERGEN/EPA

Prolazimo vrh trećeg talasa, ali pad stope rasta infekcije nije dovoljno ubjedljiv – napisao je ministar zdravlja Hugo de Jonga na “Tviteru”.

Holandija je donekle ublažila mjere restrikcije prošle sedmice nakon što je ukinut noćni policijski čas, a odobreno je otvaranje barova i restorana između podneva i 18.00 časova. Barovi i restorani bili su zatvoreni od sredine oktobra.

Pročitajte još

Ograničenom broju publike dozvoljen je ulaz na koncerte, pozorišne predstave i fudbalske mečeve.

Kao naredni korak bilo je planirano otvaranje teretana, zooloških vrtova i zabavnih parkova 11. maja, saopštila je vlada ranije, ali to je sada odgođeno za najmanje sedam dana. Vlada nije saopštila kada će donijeti odluku o daljem ublažavanju.

Posljednjih sedmica broj pacijenata na odjeljenjima intenzivne njege u kovid bolnicama povećan je na najviši nivo za posljednjih godinu dana.

U bolnicama leži 2.706 pacijenata, a od toga 807 treba intenzivnu medicinsku njegu.

Od početka pandemije oko 1,5 miliona slučajeva infekcije registrovano je u Holandiji, dok je više od 20.000 ljudi umrlo.