Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“OČEKUJEMO KANDIDATSKI STATUS U 2019.” Ovo je izjava Predsjedništva BiH o evropskim integracijama

Politika
Autor:

Foto: Predsjedništvo BiH

Prva sjednica Predsjedništva BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je izjavu koja se tiče evropskih integracija zemlje.

Izjavu prenosimo bez preambule u kojoj se pominju dosadašnji ključni momenti u integracijama BiH u EU i opredijeljenost obje strane za nastavak tih integracija:

Mi, dolje potpisani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine:

-Izražavamo posvećenost provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Bosne i Hercegovine.

-Izražavamo spremnost da, u skladu sa Kopenhagenškim i Madridskim kriterijima, radimo na provedbi ekonomsko – socijalnih reformi, jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije, reformi javne uprave i unapređenju administrativnih kapaciteta za preuzimanje pravne tekovine EU.

-Izražavamo opredijeljenost da se do 31. decembra 2018. godine dostave odgovori Bosne i Hercegovine na dodatna pitanja Evropske komisije u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

-Očekujemo pozitivno mišljenje Evropske komisije (avis) o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i pozitivnu političku odluku Vijeća EU o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini tokom 2019. godine.

-Smatramo da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa dalo snažan podstrek provedbi svih reformi neophodnih za ispunjavanje kriterija za članstvo u EU.

-Izražavamo opredijeljenost da tokom našeg mandata doprinesemo ubrzanju reformskih procesa s ciljem da Bosna i Hercegovina što prije nakon dodjele kandidatskog statusa započne pristupne pregovore za članstvo u EU.

-Pozivamo sve države članice i institucije EU da nastave pružati podršku provođenju reformi u procesu integracije Bosne i Hercegovine u EU.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO