Društvo

OD NOŠENJA IZUZETI SAMO RIJETKI Zeljković: Svi moramo da imamo masku na otvorenom i to u svako doba

Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije svaka osoba u Srpskoj dužna je da nosi zaštitne maske i na otvorenom.

OD NOŠENJA IZUZETI SAMO RIJETKI Zeljković: Svi moramo da imamo masku na otvorenom i to u svako doba
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kaže da je ovaj institut ranije apale za nošenje maski, vezao za neodržavanje fizičke distance među ljudima.

– Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije, koji je trenutno na snazi, obavezuje nas da nosimo masku prilikom kretanja. Maska se ne nosi  prilikom fizičke aktivnosti, ne nose je one osobe koje ne mogu same da stave masku i djeca mlađaod šest godina – objašnjava Zeljković.

Prema njegovim riječima, nošenje maske takođe je jedna od mjera koja će biti razmatrena i, eventuelno, revidirana.

– Analiziraćemo koja mjera daje efekte, a koja ne daje. Mi sve zasnivamo na procjeni sutruke, odnosno, koliki je rizik za nešto. Pokušaćemo da budemo jasni u našim preporukama i da pomenuti štab, ako bude potrebno, revidira zaključak. Takođe, svijest građana u pogledu poštivanja preventivnih mjera, mora da bude podignuta na mnogo viši nivo nego što je sada – poručuje Zeljković.

Pročitajte još

On je naglasio da će tokom današnjeg dana i za vikend, a u skladu sa postojećom neepovoljnom epidemiološkom situacijom, IJZ RS uputiti prijedlog za dodatne mjere koje se tiču cjelokupne populacije.

Ovaj prijedlog će se odnositi na okupljanja, poštovanja mjera, te eventuelno uvođenje dodatnih mjera i modifikovanje postojećih.

– Prilikom korištenja javnog prevoza, stvara se određeni rizik koji može biti veći ili manji, u zavisnosti od broja osoba u autobusu. I to želimo da izbjegnemo, a rizik svedemo na najmanju mjeru – kaže Zeljković.